Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските ясли и градини във Враца започват работа от 1 юни

Снимка: Жоро Александров


От понеделник – 1юни детските ясли и градини на територията на град Враца ще започнат работа.

Създадена е организация от експертите в местната администрация, като оптималният брой деца в група ще бъде между 12 и 16. В случай на едновременно присъствие на повече от 20 възпитаници на съответната детска ясла или градина, ще се създават подгрупи. През изминалата седмица бе проведено проучване от педагогическия персонал сред  родителите, като към момента няма група, в която да е заявено присъствие на повече от 20 деца.

С цел облекчаване на процеса по възстановяване посещението в детските ясли и градини, на родителите няма да бъдат изисквани медицински бележки. От отдел „Образование и здравеопазване“ припомнят, че ще  бъдат приемани само деца, които са посещавали съответното заведение преди да бъде обявено извънредното положение на 13 март 2020 година.

Във връзка с постъпили въпроси от страна на родители на децата на бъдещите първокласници, експертите уточняват, че учебното време за подготвителните групи приключва на 31 май. Въпреки това е създадена организация за провеждане на летни занимания, като за целта е необходимо родителите да заявят предварително желание детето им да посещава детска градина през лятото.

Заместник-кметът Петя Долапчиева коментира, че всички детски заведения, които ще подновят работа от 1 юни са обезпечени с достатъчно педагогически и медицински персонал. Ресорният заместник-кмет допълни: „Детските ясли и градини на територията на града са с актуализирани правилници, съобразени изцяло с препоръките на здравния министър. На входа ще бъде провеждан строг филтър, като деца с грипоподобни симптоми няма да бъдат допускани, помещенията ще бъдат дезинфекцирани съгласно указанията на министерството, а фокусът на занимания с децата е насочен към работа на открито, а не в общите помещения. Препоръчително е децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да си останат вкъщи“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
Снимката е илюстративна

Във Враца дават под наем открития басейн

Местната управа във Враца ще даде под наем открития плувен басейн , който се намира в спортен комплекс „Христо Ботев“. Предложението за това беше одобрено с внушително мнозинство от 31 от присъстващите 33-има съветници на последното заседание на местния парламент, като само двама се въздържаха. Управителят на общинското предприятие..

публикувано на 28.03.24 в 13:00

Празник на лучника ще се проведе в Горно Пещене

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда", каза за радио Видин Альоша Миладинов , секретар на читалището. "Това е един празник, който мислим да се превърне в традиция за селото. Навсякъде правят най-различни работи, но никой не е споменал за..

публикувано на 28.03.24 в 12:48

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54