Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

2
Снимка: Владимир Кръстев


В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет, със специалност "Бизнес администрация и мениджмънт", а след това завършва и магистратура по "Управление на проекти по информационни технологии" в НБУ. 

През 2012 г. става част от екипа на най-голямото българско издателство за учебна литература. От 2015 г. Владимир Кръстев поема поста директор на ПРОСВЕТА ЛИБРИ - дъщерната компания на издателството, която създава електронни учебници, интерактивни образователни ресурси, видеоуроци и много други технологични решения в сферата на образованието за българските деца. Той приема професията си и факта, че ръководи екипа, който създава интерактивните електронни учебници на най-голямото образователно издателство в България "Просвета" като полезно и интересно занимание:

"Всъщност, създаването на един електронен учебник е много интересен и сложен процес, но отделно от това е отговорна и мотивираща задача и ние създаваме екип, който работи с удоволствие и по-скоро приема това, което прави като отговорност... В електронния учебник можем да поставим много допълнителни неща - допълнителни слоеве, допълнително съдържание, видеофилми, упражнения и така реално обогатяваме учебника. Показваме на децата по друг начин как могат да разберат дадена информация и това е благодарение на технологията."

За извървения път от малкия град до големия пост Влади споделя, че следва максимата "Няма начин да няма начин" и е пример за това, че ако човек иска да се труди, той може да постигне всичко. Да бъде директор за него е едновременно отговорна задача, която му носи голямо удовлетворение:

"Много ми е полезно и разбира се е важно, че преди да стана всъщност на този пост, съм преминал през всички нива в йерархията. Работил съм на почти всички позиции, които в момента има в нашата компания и затова ми е лесно сега да ръководя и страхотния ми екип, защото в много ситуации аз съм бил на тяхното място, знам какво е необходимо, знам кое става, кое има нужда от нещо допълнително и въобще нещата се получават лесно."


Владимир Кръстев е наясно с предимствата на електронните интерактивни учебници, намира за нормално навлизането на технологиите в образователния процес и е уверен, че компанията, в която работи, ще продължи да развива своите продукти в тази посока, но според него няма нужда обучението изцяло да бъде дигитално:

"Има предмети, които трябва да останат и да се развиват нещата по "аналоговия" начин, както са се случвали преди време. Децата трябва да се научат да пишат, например, и това може да стане с писане в учебните тетрадки и трябва да стане по този начин. Важно е обаче ние да се възползваме от всички тези технологични възможности, защото електронният учебник всъщност няма за цел да замести учителя, напротив - той трябва да бъде един инструмент, нещо, което да помогне на учителя и учителя да получи, как да кажа - "супер сили" в класната стая, да има инструменти, технологии и въобще да занимава съвременните деца, защото тях това е нещото, което ги впечатлява в момента."

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30