Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година:

*След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители.

*Работата с потребителите ще е предимно на открито и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

*Във времето, в което контактът беше предимно дистанционен, на 18 май в центъра отбелязаха Деня на българския спорт. Проведоха викторина с въпроси на спортна тематика.

*Онлайн тази година ще е и детският празник Щуроландия, който от Фондация "Подкрепа за реализация" организират за девети път за Международния ден на детето.


По нов алгоритъм ще заработи от първи юни  Центърът за социална рехабилитация и интеграция. Ще се работи в индивидуални сесии, предимно на открито и в определени случаи в отделни помещения, с цел недопускане на рискови контакти между потребители и осигуряване на безопасна работна среда, посочват от Фондация "Подкрепа за реализация". 

"Взели сме всички предпазни мерки, имайки предвид епидемичната обстановка. Изготвили сме извънреден график с потребителите, които изявяват желание да посещават нашия център. На входа на центъра ще има филтър. Ще се измерва температурата на всеки един, включен в графика. Няма  да се допускат хора, които са без предпазни маски. Потребителите ще изпълняват само дейностите, които са включени в графика им за деня"- каза Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване".

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция няма да се допуска влизането на външни лица. Всички служители ще са с предпазни маски или шлемове и ръкавици. Контактите между потребителите ще са сведени  до минимум. Строго ще се спазват и хигиенните правила.

Уреди за кинезитерапия ще са изнесени на открито.

"Подготвили сме специално място, където след индивидуална работа с всеки потребител да може да се дезинфекцира и подготвя за следващия, всичко да е съобразено с изискванията на здравните власти, така че да нямаме представа за заразяването… За потребителите ни е много важно запазването и подобряването на двигателното състояние"- обясни кинезитерапевтът Павел Павлов.

Във времето, в което физическите контакти в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин бяха ограничени, събитията бяха онлайн. По повод Деня на българския спорт - 18 май в страницата на фондацията във фейсбук се проведе викторина.

"По традиция, всяка година, фондация "Подкрепа за реализация" и сдружение „Добро дърво", Сърбия, организират спортната инициатива "Международно спортно състезание за хора с увреждания - България-Сърбия". Тази година нямахме тази възможност и решихме във фейсбукстраницата на фондацията да организираме спортна викторина за нашите потребители и приятели…Повечето от нашите потребители са активни във фейсбук и с нетърпение очакват тази проява… Бяха въпроси не с голяма трудност, за да бъде забавно и да видим кой най-бързо ще отговори"- каза Павел Павлов.

Във викторината трети се класира Любомир Нешев, втора е Мариета Емилова, а първото място безспорно беше за Роми Гергова, дългогодишен спортист и настоящ спортен деятел.

"Когато прочетох обявата за състезанието, не се и замислих изобщо. Очаквах малко по-трудни въпроси, но се имаше предвид аудиторията, към която е насочено състезанието, а именно потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. За мен повечето от въпросите бяха лесни, но някои от тях ме затрудниха. Наистина беше голямо предизвикателство…Спортът калява изключително много не само здравето, но и волята на човека"- каза за участието в състезанието онлайн Роми Гергова.


За Международният ден на детето от фондация "Подкрепа за реализация" обещават щуро забавление във вълшебния град Щуроландия. Празникът за децата на Видин се организира за девета по ред година, но този път ще е онлайн на официалната фейсбук страница на фондацията, каза Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване":

"По принцип мероприятието се провежда в Крайдунавския парк, но отново, имайки предвид сегашната ситуация, това няма как да се случи. Затова ние, екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция решихме, че можем да прехвърлим дейностите онлайн в нашата фейсбукстраница. Събитията ще бъдат разпределени в три поредни дни. На първи юни могат да се включат децата, които имат предпочитания към приложните изкуства и ги влече повече изобразителното изкуство. На втори юни сме предвидили спортно предизвикателство. Даже заснехме клипчета с част от екипа на центъра как скачаме, хвърляме топка в кош, играем дартс, за да стимулираме и нашите потребители и приятели да се включат. Третият ден вече ще е за многознайковците. Там нашите психоложки и специалният ни педагог са подготвили интересни образователни игри. За всеки от желаещите да се включат- малки и големи, да не забравяме , че всеки някога е бил дете, има по нещо, което да си избере и да се включи."

Арт- работилниците, които ще бъдат организирани на първи юни, са наречени "Сръчковците". Първата е под мотото "Моето детство през годините". Участниците трябва да изработят фотоколаж от три снимки от различни периоди от детството и да напишат под тях кратък текст, обясни арт- терепевтът Маня Стоянова.

Втората работилница е "Домашно ателие". В нея може да се участва с различни жанрове на изобразителното изкуство, материали, техники и приложни дейности.   

Готовите фотоколажи и произведения на изкуството могат да се изпращат чрез лично съобщение във фейсбук страницата на фондацията до 31.05.2020 г. Те ще бъдат публикувани на страницата на първи юни, съобщиха  организаторите.

Денят за тестване на съобразителност и знания ще е сряда. Поканата за участие във виртуалната стая "Многознайковците" отправя психологът Илияна Маринова:

"Ще има две игри. Едната от тях ще е "бесеница". Това е настолна игра. Другата игра ще е съчетаване на буквите в думи. Изцяло събитието ще е онлайн през фейсбук. Ще има предварително записване, за да знаем кои хора да включим."

Виртуалната стая на Щуроландия "Многознайковците" ще е в сряда от 15 часа. 

Повече по темите чуйте звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30