Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката през детските очи

Снимка: Радио ВИДИН
На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН.


Снимка: Вокална групаВокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова:

"Пеенето във вокална група изгражда много качества у децата като дисциплина, отговорност, но в същото време създава и много приятелства. Нашата група има разнообразен репертоар. Участници сме в различни конкурси, концерти в страната."



Снимка: Вокална група

Йоана Славкова от вокална група "Детски свят": "Аз се занимавам от първи клас с пеенето. Аз исках да се запиша. Защото ми харесва. На репетиция упражняваме песни, пеем. Важни са репетициите... През лятото ще преспиваме при баба и дядо с братовчедите. Имаме двор, имаме пързалка и си играем заедно."







Снимка: Вокална групаЙоана Лиловска от вокална група "Детски свят": "Когато ходя на репетиции, много се радвам, че госпожата може да ме научи на нещо ново. Можем да правим различни неща заедно. Аз по принцип и вкъщи си пея песни. За мен конкурсите не са чак толкова трудни за печелене... Понякога имам време и за игри- когато не ни дават много домашни и много песни за учене... През лятото, може би ще ходим на море, ще излизам навън."





Снимка: Вокална групаМиглена Георгиева е директор на Обединен детски комплекс /ОДК/ "Ние, врабчетата"- град Монтана. Заедно с Латинка Боева ръководят вокално студио "Детски смях":

"За всички нас в ОДК, ние се отнасяме с безкрайна любов и грижа към нашите деца... Специално за вокално студио "Детски смях" искам да ви кажа, че то работи изключително успешно... Тази година годишната стипендия на Община Монтана, беше спечелена от наш възпитаник. Това е 11-годишната Магдалена Александрова... За мен най- важно от всичко е децата да са здрави, да растат щастливи, умни, да развиват своите таланти, да бъдат любознателни и да гледат с широко отворени очи на света."



Снимка: Ерика ВалентиноваЕрика Валентинова от вокално студио "Детски смях": "Занимавам се с музика от около 5 години. Много обичах да пея като малка и реших, че желая да се занимавам с това. В ОДК изключително се забавляваме- обичам, когато съм тук, чувствам се прекрасно. Ще се радвам, когато всичко това приключи, да се върнем отново... През лятото ще ходя на почивка, ще продължавам усилено с репетициите."







Магдалена АлександроваМагдалена Александрова от вокално студио "Детски смях": "Мама ме доведе тук, много ми хареса и ОДК ми стана като втори дом- пеем, ходим на конкурси, запознаваме се с много хора. Като цяло не е лесно. Участието в изявите на сцена носят смелост, увереност, чувстваш се по- силен и приемаш предизвикателства, забавляваш се... Очаквам с нетърпение лятната ваканция."






Снимка: Вокална групаРосица Кръстева е ръководител на вокална група "Щоколадче"- град Лом. Преди няколко месеца отпразнуваха 10 години от създаването на групата с голям концерт. През февруари участваха в първия конкурс за тази година и децата спечелиха няколко златни медала:

"След това се случиха тези неща и за съжаление 2 месеца спряхме да работим, по обясними причини, но пък имахме неща, които бяхме изработили преди това, за да може да участваме в някои от онлайн конкурсите, които са само за индивидуални изпълнители."




Снимка: Ралица Тодорова

Ралица Тодорова от вокална група "Шоколадче": "Осма година съм групата. За тези 8 години сме ходили на много конкурси, на много места, зад граница, в чужбина сме ходили много пъти. Това да си във вокална група като "Шоколадче" е наистина много голямо приключение и го пожелавам на всяко едно дете- да има такова хубаво хоби... През лятото ще ходя на море и ще се забавлявам в града."








Снимка: Ралица Младенова

Ралица Младенова от вокална група "Шоколадче": "Пея от 4 годинки. Много са интересни репетициите. Първо започваме с думичките, разпяваме се, госпожата ни показва всичко възможно и така. Обичам да рисувам, да уча... През лятото ще играя с приятели, ще отивам на море и ще се забавлявам."







Снимка: Микаела Коцева

Микаела Коцева от вокална група "Шоколадче":  занимавам с детски песнички. Баща ми пее и много обичаме да пеем заедно... Аз пея класическа музика... Наскоро ми се роди сестричка и може би с нея най- много ще се занимавам. Също така, много обичам да пея, да пътувам, ще играя с приятели."







Снимка: Цветина СемковаЦветина Семкова е ученик в 5 "б" клас в средно училище "Св.Св. Кирил и Методий" във Видин. Учи в музикална паралелка при Ана Илиева пиано:

"Доста от песните, които слушам, са изпълнение на пиано и много ми харесва звукът на пианото. Звукът на пианото може да е много мелодичен, но и същевременно много строг. Когато свиря, чувствам, че мога да управлявам музиката вътре в мен... Когато някой засвири на пиано, всеки човек слуша една и съща мелодия, но усеща тази мелодия по съвсем различен начин от човека, който седи до него... През лятната ваканция ще прекарам доста на село, защото там не само мога да се забавлявам, но там мога и да се науча на много повече неща. Освен музиката, ме успокоява и природата, защото всяко едно дърво си има своята душа. Всичко това, което го има в музиката, го има и в едно най-простото малко растение."

В звуковия файл може да чуете изпълненията на талантливите момичета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21