Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Снимка: Theos Magic SHOW (Теос- Т. Славов)


Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето. 

През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока с базови умения. Всички, които желаят, ще бъдат включени. Няма ограничения във възрастта и броя на участниците. Идеята идва от това, че от 1 до 101 години абсолютно всички обичат магията, обясни Михаела Митева от Младежкия център във Враца.

"По този начин искаме да зарадваме потребителите на младежкия център, нашите приятели, доброволци, посетители, с нещо иновативно, защото лично аз до сега не знаех, че изобщо някой може да прави онлайн курс за магьосници. Това ще бъде четири степенен курс. Ще направим една затворена група, където всеки, който желае ще бъде включен и в рамките на месец юни всяка седмица Теос ще качва по едно клипче с фокус, който показва как се прави и участниците трябва да повтарят фокуса. Той ще им задава един вид домашни. Те ще трябва да се снимат, да пращат клипчетата в групата. Няма ограничения във възрастовата група. Няма ограничения в броя посетители. Колкото повече, толкова повече, както е казал мечо Пух. Трябва да се заяви желание за участие на страницата на младежкия център и трябва свсички, които желаят да участват да се сприятелят с профила на Младежкия център във фейсбук, за да можем да ги добавим в затворената група. Иначе ще бъде абсолютно безплатно за всички и се надяваме да бъде доста забавно."

Теос е млад илюзионист, актьор и ентъртейнър, който също така се занимава с театрална режисура и е сценарист и драматург на четири театрални постановки, в които също така играе главни роли. Започва развитието си в театрална школа "Апропо" в Димитровград, като и до днес продължава театралната си дейност там като актьор, режисьор и сценарист в школалата. В момента е на 24 години, като започва да се занимава с магия още от много ранна възраст, вече почти 15 години, споделя младият маг.

"Всяко изкуство за да се развие и да стане занаят е хубаво да се започне от много ранна детска възраст, затова е и повода, по който се чуваме .Той е свързан с младите магьосници от Враца, които се надявам ,че някои от тях ще бъдат бъдещи такива. Враца е неслучаен град на магическата карта в България, тъй като от там е дойена на българската магия мистър Сенко, така че за мен е огромно удоволствие да направя този проект именно за тях. Това е една интересна идея, която се роди по време на извънредното положение и предвид това, че децата бяха вкъщи, учеха от вкъщи и не можеха да се занимават с любимите им неща, а магията и фокусите са нещо любимо за всички от 0 до 101 години. Фокусите всички ги обичат и затова аз предложих на младежките центрове в България, на което предложение именно и Враца се отзова, да направиме един дигитален курс, който се работи дистанционно от него, който дори е много по удобен, защото децата не е задължително от 5 до 6 даработим. Не, те могат в 8 часа да седнат, да си видят материала. Всичко е направено много леко, забавно. То не е като в училище математика или нещо друго натоварващо. Съдържанието включва в месеца общо 4 дигитални занятия, които са предварително заснети. Всяко от тях съдържа няколко базови магически ефекта от различни раздели на магията, специално ориентирани към деца и към начинаещи, като сме запазили, да не е нещо елементарно. Баланса между впечатляващ евект и лесен ефект е много добре застъпен тук, за да може интереса им да се поддържа."

За Маг Теос най- голямата магия е приятелството. Той е носител на наградата за магия в България две поредни години през 2016-та и 2017-та. Работил е с Астор и имат общ спектакъл, който се надява да започнат скоро пак да го играят. Има награда за международен културен принос и две международни награди за работа с деца.


Повече чуите в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00