Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да достигнеш звездите: Двама българи в екипа на първата частна космическа компания, изстреляла хора в Космоса

Снимка: Фейсбук

На 30 май Съединените американски щати осъществиха първия пилотиран полет от девет години от космическия център в Кейп Канаверал. В 22:22 ч. българско време бе извършен историческият полет до Международната космическа станция. Така за първи път от почти десетилетие, компанията на Илън Мъск- SpaceX, изпрати двама астронавти до Международната космическа станция с американска ракета. Най-впечатляващото в полета на SpaceX и НАСА е, че за първи път частна космическа компания изстрелва хора в Космоса. Това е може би началото на една нова ера и с течение на времето достъпът до Космоса ще става по-евтин. 

А най-интересният момент за нас е фактът, че двама българи са участвали в екипа, осъществил този исторически полет. Единият от тях е Кико Дончев, който работи в авио-космическата корпорация на Илън Мъск от близо 10 години. Той е директор на наземните операции и подготовката за изстрелване на капсулата "Дракон". 30-годишният Дончев е учил в университета в Мичиган и е един от най-успешните му възпитаници.

Освен Кико Дончев, в този екип на Мъск има и още един българин. Това е Орлин Велев. Той е само на 25 години, но е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите. Велев е част от SpaceX от 3 години. Учил е в престижния "Джорджия Тех", със специалност "Машинно инженерство". Завършва го за 3, вместо за 4 години. Баща му- Орлин Велев-старши, е преподавател в Университета на Северна Каролина.

"За някои пътят към успеха не е труден, стига да намерят подходящата среда и подходящото място", каза по този повод проф. Борислав Тошев, който е от Белоградчик, но добре познава своя колега, Орлин Велев-старши:

"Той завърши "Химия" в Химическия факултет, където аз преподавам физико-химия. След това той направи една дисертация при нас, след което замина на специализация в Япония и след нея с жена си заминаха за Америка. Съпругата му, Анка Велева, също е наша студентка, завършила е Софийския университет, специалност "Химия". В Америка те отидоха със сина си, който тогава беше бебе. Днес това момче отговаря за стабилността на модула, в който се намират астронавтите. И той като баща си вече тръгва по пътя на науката. Занимава се с роботика и е машинен инженер.

В този екип са го поканили. В Америка така става- хора, които покажат качества, после лесно могат да продължат и по-нататък.  

Аз обаче искам да кажа още нещо за бащата. В нашата дейност е важно да имаш научни публикации, за които трябва да има и отзиви. Трябва да бъдат потвърдени получените от автора научни резултати. Бащата, проф. Орлин Велев, е навярно най-цитираният български автор за всички времена във всички области. Той има много цитати на своите публикации, има т.нар. индекс на Хирш / h-индекс /, който е 65. Това е много високо число, необичайно високо число за един изследовател. Наша гордост е, че той е наш възпитаник, учил е при нас, получил е нужната подготовка, за да се представи по този блестящ начин в Америка.

Семейството живее в Калифорния. Бащата преподава в т.нар. Държавен университет на Калифорния.

В Америка има една особеност. Много хора казват, че там го няма това, което го има в много части на Европа, включително и в България. Няма завист, няма злоба, когато някой получи значими резултати, всеки се радва. В Америка има подходяща среда за научно развитие. И затова много от българите, които са Проф. Виден Табаков, 1964 г. и осъществената му мечта – „разходката“ на Нийл Армстронг по лунната повърхност на 20 юли 1969 г.попаднали там, показват много добри резултати, които вероятно при нашите условия нямаше да могат да постигнат...

Що се отнася до космическата програма, аз искам да напомня за нашия професор Виден Табаков от село Стакевци, Белоградчишко, който също има огромен принос в развитието на космическите програми на САЩ и в частност на програмата "Аполо". Нийл Армстронг, който кацна на Луната е негов възпитаник, негов докторант, той го е подготвил. А без Виден Табаков, който почина преди няколко години, нямаше да бъде изобщо реализирана програмата "Аполо" , защото ракетата "Сатурт 5" беше направена по такъв начин от него, че да може да издържи на гигантските температури, които се получават при изгарянето на ракетното гориво. Преди неговия принос, тези ракети се разпадаха.

Така че за нас наистина е голяма чест, че вече имаме двама млади българи и един по-възрастен, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи".

Цялото интервю с проф. Тошев както и отговор на въпросите - има ли и други българи в екипа на Мъск, къде работи и живее дъщерята на проф. Тошев със семейството си, и какъв е пътят на професионалното им развитие, можете да чуете в звуковия файл.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00