Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Медийно око" срещу фалшивите новини


Основна крачка към решаване на ребуса, наречен манупулация, дезинформираност и лъжа - т.е същността на лъжливите новини - е да бъдем постоянни в действията си, да вярваме на сетивата си и да подбираме източниците си. Недоброжелателят няма да си отиде или замине, а светът ще продължи да се движи от икономика и политика, но човешкото право включва и право на избор:Харесвате ли фалшивите новини? А искате ли да ги разпространявате? Вие избирате.

Да информира и предупреждава при проблеми със собствеността и обективността на българските интернет-медии, публикуващи новини за обществени събития и личности - това е основната цел на проект "Медийно око". Базата данни за българското медийно пространство представлява непрекъснато обновяващ се сайт-търсачка, създаден от Красимир Гаджоков, IT специалист, живеещ в Канада. 

Да се формира обществено мнение, без гражданите да знаят какви интереси стоят зад създаващите, подбиращите и редактиращите обществена информация, е прието за морално недопустимо от гледна точка на съвременните демократични цивилизационни ценности, казва той.

"През 2013 година попаднах на цитати в статия. Разрових се по-сериозно, оказа се, че 50 български онлайн медии вече са я разпространили. Всички уебсайтове на тези медии си приличат по едно - липсва информация за собственик, издател, редактор, фирма. Когато информираш някого по обществени въпроси, трябва да поемеш отговорност. Читателят трябва да е наясно кой е "насреща". Изданията, които са медии, трябва да бъдат прозрачни. Направих списък, публикувах го в моя блог. Обществените клевети, заблудите, влияят на мненията на хората. Попадаме на подобни новини постоянно, а чрез тях трябва да формираме мнение. Клевета е нещо, което не е вярно". 

Стартирал като публикация в блог, списъкът с анонимни сайтове за обществи новини се разраства с времето. Така се появява и приложението за интернет браузъри, което предупреждава, ако се зарежда сайт на анонимна медия. Все още не е достъпно за мобилни устройства. В края на 2016 година проектът вече е отделен уебсайт.

"Медийно око" поставя своя акцент върху публикации, съдържащи "фалшиви новини", "клевети", "теории на конспирацията", "реч на омразата" и подобни. Платформата предупреждава потребителите и в самия Фейсбук, когато в някой пост или коментар е посочена връзка към публикация в неетична медия. 

"Направих специален сайт. Всяка медия е описана с кратка информация. Получи се каталог на онлайн медиите за обществени новини. Не съм включил други български сайтове. Всеки може да разгледа каталога, да види кои сайтове са прозрачни, кои не. Не всичко, което стига до нас, е информация. По дефиниция информацията трябва да е вярна. Над 930 сайта съм описал. Разбирам и хората - не всеки има времето да проверява абсолютно всеки сайт преди да започне да го чета. Затова стигнах и до направата на приставка за браузърите Chrome и Firefox Mozilla - инсталираш я, а когато посетиш класифициран сайт за неетичност, излиза веднага предупреждение. Аз не съм класифицирал сайтовете просто защото така съм решил. Критериите съм ги обявил, има ги, подробно са описани и изброени. Вярвам, че са обективни при все че човек не може да бъде на 100 % обективен. Добавих възможност за тази опция във Фейсбук, защото хората определено се спират на заглавието, без да четат. Аз съм осигурил възможност човек да види даден сайт чрез описаните етикети за материалите, които разпространява".

Обикновено и най-често фалшивите новини нямат стойност, но постигат главната си цел - дезинформация. Същността на една фалшива новина се крие и в нейното име, което подсказва, че тя няма доказан автор или автентичност. Отваряйки тълковният речник за проверка, срещу думата "новина" виждаме следните синоними: вест, известие, новост, актуалност и информация. Фалшивите новини са лишени от истинност, а причините са няколко и сред тях е неясният първоизточник.

Как да се предпазваме от лъжливата информация и как да я разпознаваме обаче?

"Към хората бих се обърнал с най-обикновените методи, дори да не използват проекта, чрез които да отбират новините от сензациите и заблудите. Гръмките заглавия, завърващи с удивителен знак, бъдете нащрек. Заглавията, изписани с главни букви, заглавията, търсещи сензация с гръмки твърдения - показателен момент, че може би има нещо нередно. Епитетите също са от значение. Заместват често съдържателната информация, бидейки просто спекулация. Най-опасни са т.нар хибридни сайтове - такива, които публикуват истински новини, но и достатъчно фалшиви". 

Перото винаги е било най-могъщото оръжие, а съвременното перо е обществото, което се формира в измисления свят, наречен мрежа. За да не допуснем манипулацията да влезе и в нашето съзнание, трябва да бъдем по-предпазливи, да четем повече и да не се доверяваме прекалено лесно.

Красимир Гаджоков, създателят на "Медийно око", предвижда кампания, в която всички анонимни сайтове ще получат предложение за обявяване на своята собственост. Друга идея на IT специалиста е проследяване създаването на дадени сайтове през годините, за да се види има ли времево клъстеризиране около изборите. 

Най-малко фалшиви новини се срещат сред регионалните сайтове, публикуващи ежедневни новини, установява проверката на живеещия в Канада българин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00