Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фейсбукгрупа в Козлодуй подава ръка на възрастни и на хора, които се нуждаят от помощ

Снимка: Подай Ръка и Предай Нататък

Темите в "Заедно" на 5 юни 2020 година:

*Възрастни хора, самотни родители с деца до 12 години, както и поставени под домашна карантина, заради Cоvid-19 от община Видин могат да се възползват от нова социална услуга. Средствата са по европейска програма.

*Група във фейсбук в община Козлодуй обединява хора, които помагат на други, изпитващи трудности да се справят сами. Администратор на групата е Даниил Поманов.

*Във Видин се простиха с д-р Борислав Иванов. Той се върна на работа в неврологията на болницата в града, за да не затворят отделението, за което не достигаха лекари. На 77 години загуби битката с епидемията от Covid-19. 

63-ма души в община Видин, които доскоро са били безработни, ще са домашни помощници. Ще плащат битови сметки и ще пазаруват. Те ще помагат на лица, поставени под карантина, заради Cоvid-19, възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами, хора с увреждания и техните семейства, както и на самотни родители с деца до 12 години. Дейностите се финансират по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и ще се изпълняват до края на годината, каза при връчването на трудовите договори кметът на Видин Цветан Ценков:

"Този проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Видин" стартирахме буквално по време на ситуацията с Соvid-19. Започнахме с дарителска кампания на хората и след написването на проекта стартираха всички процеси, които днес ни доведоха в тази зала."

 Хората, които вече започнаха работа, казват, че това е възможност за сигурен доход поне за няколко месеца, макар и да е минимален: "При тази безработица, която е в нашия край, по принцип е добра възможност… За мен е някакво решение, тъй като съм самотна майка с две деца и ми е много трудно да си намеря каквато и да е работа на смени. Няма кой да ми помага. Пак е някакво решение, макар и до края на годината."

Тези, които имат необходимост от услугите по програмата, могат да го заявят в общината или пък на място при посещения от страна на службите, проверяващи карантинираните лица по домовете, както и чрез кметовете и кметските наместници в населените места. Заявките се приемат незабавно, каза заместник-кметът по хуманитарните дейности и социалната политика Борислава Борисова:

"Услугите по проекта са предназначени за лица, поставени под карантина във връзка с Соvid-19, възрастни хора над 65 години, хора с увреждания, самотни родители с деца до 12 години. На сайта на Общината ще бъдат посочени телефоните, на които всеки един от така посочената група хора може да се обажда за различни нужди- хранителни продукти от първа необходимост, лекарства, разплащане на сметки за електроенергия, за вода, за административни услуги. Всичко това е за сметка на ползвателя, на хората, които поръчват услугата."

Финансирането до края на годината е 422 940 лв. От тях 359 499 лв. са европейски средства, а останалите-национално финансиране. Предвижда се най-малко хиляда души да се възползват от услугите по програмата.


За възрастни хора се грижи и Даниил Поманов, администратор на фейсбукгрупата  "Подай Ръка и Предай Нататък". Той, заедно с хората, които го подкрепят в каузата му, преди дни зарадва 47 възрастни в община Козлодуй с хранителни продукти от първата необходимост. Акцията, която нарекоха "Подари живот в трудно време“, е само една от всичките, откакто преди две години е създадена групата:

"Тази група е от две години вече. Имах една комшийка, аз от десет години се грижех за тях. Купувах храна, плащах сметки. Мъжът почина и тя нямаше дърва. Отказаха ѝ пари. Аз реших да събера група от приятели, за да съберем пари да ѝ купим дърва, обаче после от общината ми се обадиха, че ще дадат дърва. Ние със събраните пари купихме въглища. Аз си рекох, ето, няма смисъл вече от тази група, обаче после ми се обадиха, че на един дядо му се е запалила къщата. Аз с още едно момче възстановихме тази къща, за два месеца сами. После се обадиха от друго място, че има проблем и така започна всичко… После дойде един момент, в който вече нямаше желаещи да помагат и аз започнах да снимам репортажи, за да могат да помагат и хора без мое участие. В този репортаж описвам какви са им проблемите и за всеки един човек, ако влезете в тази група, ще видите какво е направено. Всичко е систематизирано. Като се влезе в темата, в подлинкове се вижда какво е правено някога… Имаме две направления. Едното е да се работи по конкретни случаи, да се вижда какъв им е проблемът. Снима се репортаж и се действа по въпроса. Второто ни направление е акции с хранителни продукти, които се организират периодично, по възможност по-често. В община Козлодуй има над 200 самотно живеещи хора, пенсионери в тежко положение. Те са с много малки пенсии. Имаме столетници, имаме хора по над 90 години, на които няма кой да помага…Това е и следващата ми идея, да създам такава възможност, че да им се помага персонално. Някой човек, ако помага, да знае точно на кого помага, с колко помага, как помага. Скоро ще имаме сдружение, ще имаме помещение за склад. Надявам се да има и хора, които да помагат на местно ниво, доброволци."

Следващата инициатива, която Даниил Поманов подготвя, отново е в подкрепа на възрастните. Призивът е към българи, които живеят в чужбина, затова е наречена "България ви зове". Иска да промени нагласата на хората, така че тези, които имат възможност,  да помагат на други, нуждаещи се от подкрепа.


Преди ден във Видин се простиха с д-р Борислав Иванов.  Той се върна на работа в неврологията на болницата в града, за да не затворят отделението, за което не достигаха лекари. На 77 години загуби битката с епидемията от Cоvid-19. С отзивчивостта му и желанието винаги да е наясно с новостите в медицината, ще го запомни Маня Ковачева, медицинската сестра, която години наред е работила с него: 

"Той е от старата генерация лекари, които започваха практиката от селските здравни служби. Хората от Кутово, където е започнал и до ден днешен за всяко нещо идваха в кабинета му. Той беше всеотдаен, отдаден на работата, обичащ толкова много професията си, че който и да е дошъл, никога не е върнат. На всекиго е помогнал… В свободното си време единственото, което правеше, беше да чете медицинска литература. До последно все си четеше и водеше записки. Най-вече той отиде в болницата, за да помогне, да помогне, за да не се затвори неврологията, да не остане градът без болница."

"Д-р Иванов ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг", посочват на сайта си от Българската лекарски съюз. Изразяват съболезнования на близките и колегите му.

Чуйте звуковия файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30