Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна ли е промяна на политическото статукво

Снимка: Радио Видин

Събитията през последните дни отново разбуниха духовете в социалните мрежи и политическите сили излязоха на преден план със своите идеи, препоръки и планове за бъдещето на държавата. Това, което се наблюдава е като че ли от една страна отслабване на основния опонент на управляващите, а именно БСП и по конкретно тяхната неспособност да обединят различни опозиционни сили под една шапка и от друга страна появата на една тенденция към увеличаваща се критика към властта. Ще издържат ли управляващите на един по-сериозен натиск и какви решения ще вземат основните политически играчи през следващите месеци? Според последните социологически проучвания партията на Слави Трифонов има най-големи шансове за влизане в парламента. Подкрепата идва от голяма част разочаровани гласоподаватели, които не са гласували преди това на избори, плюс вероятно голям процент млади хора". Това каза за БНР политологът Ивайло Динев

"Моята прогноза е, че ще наблюдаваме вероятно следващите години продължаване на едно раздробяване в опозиционното поле, поради липсата на един силен играч, който да успее да обедини в един общ фронт опозицията. Бих казал, че пандемията през последните месеци не е това, което очакваше опозицията, а всъщност обратното се случи, че се увеличи и се затвърди рейтинга на ГЕРБ."- коментира Ивайло Динев.

Според социолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл", ситуацията в момента не подсказва, че се задават предсрочни парламентарни избори, но ситуацията може да се промени много бързо:

"Могат да се променят нещата ако има ескалация- не случайно и Борисов каза "след юли не ме интересува". По- скоро ще се опитат да удържат до края, предполагам, че може и да удържат ... Шансът при Цветан Цветанов е в неговата енергия и организационни способности по места, докато шансът при Слави Трифонов е през телевизора. ща се отнася до проекта на г-н Божков, това не ми изглежда много сериозна ситуация. Там не виждам някакви грамадни шансове, защото чисто логистично не виждам как ще стане, а пък и хората не обичат богатите. Партия не се прави само с пари- трябват и идеи и структури." - каза Първан Симеонов.

През последните дни скандални снимки и видеозаписи от спалнята на премиера Борисов отново разпалиха полемики по оста управляващи- опозиция. "Нашите политически противници удариха дъното"- това заяви Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ по повод записа, за които се твърди, че е с неговия глас и снимки, появили се в интернет пространството.  Според него въпросът е защо сега се прави, а не преди изборите?. "Защото Юли месец е важен месец, очакваме да отпадне механизма, България върви уверено към влизането в Еврозоната, което значи и парична независимост." Потърсихме за коментар народния представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев:

"Не мисля, че има каквато и да е обстановка, освен компроматна и то на много ниско ниво война в държавата, за да разсъждаваме по вероятността за извънредни парламентарни избори ... Причините са няколко- първо коронавирусът все още не е отшумял, а имаме и няколко международни оценки, които са добри са действията на правителството по справянето с коронавируса. Сега икономическата обстановка е влошена в сравнение с началото на годината, когато нямаше блокаж за справяне с пандемията, но  въпреки всичко мерките, които се взимат са адекватни."- подчерта Владимир Тошев.

"Държавата се тресе от скандал в скандал"- така коментира ситуацията в момента народният представител Филип Попов от "БСП за България" и допълни: "Всичките тези скандали със СМС-и, със снимки и звукозаписи показват в каква ситуация се намира държавата. Контактите между олигарси и ръководството на държавата, изпълнителната власт в държавата категорично показват зависимости, според мен, но тези неща би следвало да коментират участниците в този скандал." 

Попитахме и видинчани задават ли се според тях предсрочни парламентарни избори и имат ли шанс новите политически проекти:

"Май натам отиват нещата ... Рано е да се говори. Първо трябва да видим прокуратурата какво ще свърши, да не сме черногледи и да не се стига до гражданска война, че става лошо. Останаха само стари хора, а и не сме вече в тия години ... Няма нови политически проекти. Как се прави една политическа структура, партийна структура в една държава? Това е години работа, къртовска работа."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Весело и забавно лято с читалището

Много деца прекарват лятната си ваканция на село, а там общественият живот и развлеченията се организират основно от читалищата.  С много и разнообразни прояви на открито забавляват и учат децата през ваканцията в   читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци . Наскоро там проведоха "Мини бал", а сега подготвят и беседа за вредата от..

публикувано на 16.07.20 в 13:16

Ще ни донесе ли по- добър живот влизането в еврозоната

Една от най- разпространените концепции за щастие през последните години е свързана с общата европейска валута. Управляващите ни убеждаваха, че приемането на еврото като парична единица у нас е повече от задължително и така ще решим всичките си проблеми, ще напуснем най-после печалното последно място по доходи в ЕС, ще привлечем всевъзможни..

публикувано на 15.07.20 в 11:31

Недоволството срещу властта или задоволство от управляващите

Политическото лято стана горещо със словесните престрелки между политиците. Отговорът на електората е в протести с викове "оставка" срещу управляващите или митинги в тяхна подкрепа. Три поредни вечери на площад "Бдинци" във Видин се събираха недоволни от управлението на държавата. Шествие от над сто души потегли снощи от..

публикувано на 14.07.20 в 16:10

Ощетени ли са хората, които ще получат втора пенсия

Първите жени, които ще се пенсионират през 2021 година, ще навършат изискуемата възраст през август. П редвид изискването на възраст за пенсиониране, първите които ще навършат необходимата възраст, родени след януари 1960 година, от септември 2021 година пенсионните дружества ще започнат да им изплащат първите пенсии. Разчетите показват, че това ще..

публикувано на 13.07.20 в 13:53

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък... Селото е известно не само с красивата си..

публикувано на 10.07.20 в 19:22

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40