Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни преди жътвата: Във Видин се надяват на добри добиви, във Враца загиват и пролетниците

Снимка: Радио ВИДИН


Наближава жътва, затова и в "Земята, която ни храни" говорим за посевите. Със сигурност топлата и безснежна зима се отрази негативно, продължителната суша също си каза думата. Какво е състоянието на есенниците и има ли пропаднали площи- темата коментира Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:
"Пшеницата и ечемикът се намират в добро състояние, добивите няма да са по-лоши от миналата година. При рапицата има около 500 декара пропаднали, но при пшеницата и ечемика, не. Надяваме се на добри добиви..." 
В района на Видин няма заявени пропаднали площи. Няма да има проблем и с осигуряването на зърното за хляб:
"Идеята е, че всеки земеделски производител очаква по-добри резултати, но знаем, че земеделие е завод под открито небе и никога не се знае кое как ще се случи. Земеделците са корави хора и ще преодолеят и този проблем... Дъждовете задържаха развитието на пролетниците, стресира ги. Да се надяваме, че ще намалеят дъждовете... Най-важното е да няма градушки. На този етап региона успешно е защитен."
Официалното откриване на жътвата ще бъде на 30 юни от 10 часа в землището на Ново село.
"Една традиция, която възстановихме миналата година, ще я продължим. Надяваме се, че ще получим добри добиви и резултати..." 
Според Жечко Андрейнски сега основният проблем са много валежи, които паднаха през последните десетина дни- това би затруднило жътвата. Иначе и пшеницата, и ечемикът във видинските полета са в добро сътояние, а земеделците очакват добиви, не по-лоши от миналогодишните. Не така стоят нещата в част от землищата на област Враца. Там сушата си каза думата, добиви не очакваме- нито от есенници, нито от пролетници, категорична е Румяна Ангелова- председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите:
"За съжаление, ние нямаме дъждове и картинката е много лоша, всички есенници са до 90 % пропаднали. Това е в едната страна на Враца- Бяла Слатина, Бърдарски геран, Алтимир, Крушовица, Оряхово, Селановци- районът, в който по принцип се ражда жито...Близо до Враца, в полупланинския район са добре, при тях има достатъчно количество валежи... При нас сушата ще компрометира и пролетниците- слънчогледите закъсват...  За съжаление, ще има редукция и на пролетниците, молим се да завали... Това, че зимата нямаше снежна покривка, няма влагозапасяване, тази осезаема суша ще се окажат пагубни за реколтата...."
Обследват се пропадналите площи, след което ще стане ясно колко декара и земеделски производители са засегнати:
"Тази година се оказа ужасна... Пролетниците вървяха добре, но в един момент спря растежа заради сушата... Всички колеги са разтревожени за това, което става. За съжаление, държавата няма да може да ни помогне...Годината ще се окаже фатална за много колеги. Тежка ще е годината за зърнопроизводството, въобще.... Нямаме напояване, съсипахме го, и сега картината е лоша... Годината е извън всякакви норми..."

Според Румяна Ангелова проблемът няма да рефлектира върху зърнения запас, защото у нас пшеница се произвежда достатъчно много като количество- 5,6 милиона тона, а потреблението ни е 1,2 милиона, но всичко ще рефлектира на финансовото състояние на производителите. 
Чуйте повече в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45