Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и селски, стига да се намери финансиране.


За селото се знае още, че е и странно място с много легенди. Намиращият се над селото връх Бабу и останките от римска крепост там е място, на което са провеждани неясни военни операции, а иманярите нямат покой и редовно преравят околността му. Носят се легенди и за незнайни съкровища, които били скрити в пещера под върха, но чиито вход никой още не е открил...

Въпреки мистиката, в която е обгърнато това красиво кътче от Северозапада, животът тук си тече спокойно и монотонно, без излишно напрежение дори в условията на пандемия.

Оказва се, че заради заплахата от COVID- 19 и принудителната изолация, все повече млади хора търсят подслон в района. Брокери отчитат ръст на търсенето на имоти в тези малки населени мeста, където външни хора рядко идват. Млади хора от градовете пък се връщат в къщите на баби и дядовци.

"Тук имаш спокойствие - заключваш си двора и никой не може да влезе. Спокойно можеш да се изолираш. Кметът обикаля, информира и предупреждава. Тук между другото всички бяха с маски по време на извънредното положение. Хората са дисциплинирани и спазват наложените изисквания... Ние наскоро купихме в къща в Гюргич и вече почти всяка събота и неделя сме си на село. Почиваме си тук. Природа, планина, река минава, два язовира има в близост. За нас това е място за почивка. Децата през ваканциите също са тук. Просто е чисто... Тази свобода, която децата имат тук, в града не могат да я получат. Виждат също, че не всичко в живота се поднася "на тепсия". Да ги научим и малко на труд... Селската идилия също не е за пренебрегване. Животът тук е спокоен, не сме се притеснявали и за работата си. Вършехме я дистанционно. При положение, че има Интернет- няма проблем... В това село има ред - нещо, което е много важно. Традициите също се спазват - факт, който също не е за пренебрегване... Тук децата ни растат на спокойствие и сред природата... ", разказват завърнали се в селото млади хора със семействата си.

Кметският наместник на Гюргич Бойко Младенов, също е сред тези, които са се върнали в селото. Дошъл е тук от София. Впечатлен е, че все повече млади хора предпочитат живота извън големия град:

"Много от младите вече предпочитат спокойствието на селския живот. Благодарение на общинското ръководство предприехме кампания за подобряване на условията на живот и тук, на село. Усилията са насочени към разкриването на нови работни места, което е 

най-важното за задържането на хората в малките населени места. В Гюргич вече много млади хора са си купили къщи и това ме радва, защото виждам прогрес в нашия, в селския живот..."

Как приемат предизвикателствата на днешното време и какво си спомнят за миналите дни местните хора; какво биха искали да се промени в ежедневието им и с какво могат да се похвалят; какви  легенди има за връх Бабу и пещерата, наречена на Али Баба; какво се промени в селото през последните месеци и с какви местни ястия се слави този край- отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Весело и забавно лято с читалището

Много деца прекарват лятната си ваканция на село, а там общественият живот и развлеченията се организират основно от читалищата.  С много и разнообразни прояви на открито забавляват и учат децата през ваканцията в   читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци . Наскоро там проведоха "Мини бал", а сега подготвят и беседа за вредата от..

публикувано на 16.07.20 в 13:16

Ще ни донесе ли по- добър живот влизането в еврозоната

Една от най- разпространените концепции за щастие през последните години е свързана с общата европейска валута. Управляващите ни убеждаваха, че приемането на еврото като парична единица у нас е повече от задължително и така ще решим всичките си проблеми, ще напуснем най-после печалното последно място по доходи в ЕС, ще привлечем всевъзможни..

публикувано на 15.07.20 в 11:31

Недоволството срещу властта или задоволство от управляващите

Политическото лято стана горещо със словесните престрелки между политиците. Отговорът на електората е в протести с викове "оставка" срещу управляващите или митинги в тяхна подкрепа. Три поредни вечери на площад "Бдинци" във Видин се събираха недоволни от управлението на държавата. Шествие от над сто души потегли снощи от..

публикувано на 14.07.20 в 16:10

Ощетени ли са хората, които ще получат втора пенсия

Първите жени, които ще се пенсионират през 2021 година, ще навършат изискуемата възраст през август. П редвид изискването на възраст за пенсиониране, първите които ще навършат необходимата възраст, родени след януари 1960 година, от септември 2021 година пенсионните дружества ще започнат да им изплащат първите пенсии. Разчетите показват, че това ще..

публикувано на 13.07.20 в 13:53

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък... Селото е известно не само с красивата си..

публикувано на 10.07.20 в 19:22

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40