Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и селски, стига да се намери финансиране.


За селото се знае още, че е и странно място с много легенди. Намиращият се над селото връх Бабу и останките от римска крепост там е място, на което са провеждани неясни военни операции, а иманярите нямат покой и редовно преравят околността му. Носят се легенди и за незнайни съкровища, които били скрити в пещера под върха, но чиито вход никой още не е открил...

Въпреки мистиката, в която е обгърнато това красиво кътче от Северозапада, животът тук си тече спокойно и монотонно, без излишно напрежение дори в условията на пандемия.

Оказва се, че заради заплахата от COVID- 19 и принудителната изолация, все повече млади хора търсят подслон в района. Брокери отчитат ръст на търсенето на имоти в тези малки населени мeста, където външни хора рядко идват. Млади хора от градовете пък се връщат в къщите на баби и дядовци.

"Тук имаш спокойствие - заключваш си двора и никой не може да влезе. Спокойно можеш да се изолираш. Кметът обикаля, информира и предупреждава. Тук между другото всички бяха с маски по време на извънредното положение. Хората са дисциплинирани и спазват наложените изисквания... Ние наскоро купихме в къща в Гюргич и вече почти всяка събота и неделя сме си на село. Почиваме си тук. Природа, планина, река минава, два язовира има в близост. За нас това е място за почивка. Децата през ваканциите също са тук. Просто е чисто... Тази свобода, която децата имат тук, в града не могат да я получат. Виждат също, че не всичко в живота се поднася "на тепсия". Да ги научим и малко на труд... Селската идилия също не е за пренебрегване. Животът тук е спокоен, не сме се притеснявали и за работата си. Вършехме я дистанционно. При положение, че има Интернет- няма проблем... В това село има ред - нещо, което е много важно. Традициите също се спазват - факт, който също не е за пренебрегване... Тук децата ни растат на спокойствие и сред природата... ", разказват завърнали се в селото млади хора със семействата си.

Кметският наместник на Гюргич Бойко Младенов, също е сред тези, които са се върнали в селото. Дошъл е тук от София. Впечатлен е, че все повече млади хора предпочитат живота извън големия град:

"Много от младите вече предпочитат спокойствието на селския живот. Благодарение на общинското ръководство предприехме кампания за подобряване на условията на живот и тук, на село. Усилията са насочени към разкриването на нови работни места, което е 

най-важното за задържането на хората в малките населени места. В Гюргич вече много млади хора са си купили къщи и това ме радва, защото виждам прогрес в нашия, в селския живот..."

Как приемат предизвикателствата на днешното време и какво си спомнят за миналите дни местните хора; какво биха искали да се промени в ежедневието им и с какво могат да се похвалят; какви  легенди има за връх Бабу и пещерата, наречена на Али Баба; какво се промени в селото през последните месеци и с какви местни ястия се слави този край- отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21