Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Квартали войни" преобразяват Видин

14
Снимка: Колаж:Радио Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество" да участват в "Квартални войни". Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят. Направиха градинки, кътове за отдих, а за тези, които най-добре са се представили ще има награди. 


"Кварталните войни“ предизвикаха най-вече активните хора. Идеята за "кварталните войни" стартира в една обстановка, в която ние няколко месеца подред стояхме вкъщи. Бяхме затворени в себе си. Хората имаха ограничен социален живот. Искахме хем да стимулираме хората да бъдат активни, да бъдат дейни, да подобрят заобикалящия свят, хем в същото време да повишат и своята социална ангажираност. Неминуемо след като излязохме навън  и започнахме да се движим нормално, всеки един човек обръща повече внимание на дребните детайли, на заобикалящия го свят, отколкото в забързаното ежедневие преди това. Именно поради тази причина решихме, че това би било много полезно както за цялата общност, за градската среда, включително и една немалка помощ за Община Видин, така и за всеки един, който се включва, защото това им дава възможност първо да изразят себе си по някакъв начин и второ- да навлязат в общността, защото виждаме на много места това, което се случи, не е направено само от едни човек. Някои от кандидатите са буквално десетки хора, които участват, за да променят заобикалящата ги среда. Именно тази социална дейност, тази общност е една от основните цели, които имахме. За нас е цяло щастие, че се включиха много хора, тъй като смятаме, а това са и нашите наблюдения, че много хора през годините са правили такива подобрения около  местата, в които живеят, но много от тях са останали незабелязани. Именно искахме да покажем, че ние виждаме това, че за нас е важно това. В крайна сметка, ако този добър пример се разпространи повече, ние ще живеем в един по-хубав град"- каза за кампанията Радослав Георгиев, председател на сдружение "Активно общество".


Състезанието е в две категории, за жители на кварталите в града и за останалите населени места в общината. До 25 юни се набираха предложения, а днес, когато е и Денят на река Дунав, е награждаването. В  кампанията се включиха 13 участници.

Сред тях са млади семейства от жилищна кооперация на булевард "Панония" във Видин. От миналата година започнали с изграждането на площадка за игра на децата пред блока, а наскоро направили и беседка, разказва Биляна Вилхемова, която е сред инициаторите:

"Решихме да направим за децата и за нас, да ни е чисто, да е приятно…Решихме  с наши средства и общи усилия и няколко семейства от блока с подръчни материали и най-вече креативност, с желание го направихме. Поръчахме ограда, засяхме райграс. Засадили сме много цветя и храсти, на които ще са радваме друга година да пораснат. Беседка също направихме от палета. Мъжете сковаха пейки. Жените ги боядисахме… Надяваме са да дадем един добър пример и на останалите граждани да ги последват, за да бъде по-приятно и да е по-красив градът."


Кампанията "Квартални войни" мотивира и жители на селата Кутово, Майор Узуново и Слана бара също да направят по-приветливи местата, в които жиевят. В Кутово преобразиха двора на бившето училище.

От читалището в Слана бара разбрали за инициативата на сдружението и Общината от социалните мрежи. Решили да провокират жителите на селото, да дадат личен пример и да покажат гражданско самосъзнание, обясни председателят на читалището Емилия Върбанова:

"Ние от читалище "Съгласие 1936 година"-село Слана бара веднага откликнахме на този пример и запознахме кметството с идеята на инициативата. От кметството също веднага приеха идеята и така се включихме, като събрахме една голяма група- над 20 доброволци от селото, които заедно успяхме да превърнем градинката в едно прекрасно местенце за отдих."


Пространството около читалището променили и в Майор Узуново. Поставили са също упътващи табели за по-значимите места в селото, разказа секретарят на читалище "Пробуда 1901" Емилия Стоянова:

"Разбрахме за тази инициатива. Събрах няколко души-читалищни дейци. Споделих моята идея и те със сърце я прегърнаха. Казаха: „добре, готово, включваме се щом се отнася за нашето село, за нещо по-добро“…Ние сме една група сърцати хора, които прегръщаме такива идеи и сме готови на такива предизвикателства…Въпреки че нашето китно село е с малко на брой жители, искахме за покажем, че и в такива места кипи живот."


Награждаването на участниците в кампанията е днес, когато отбелязваме и Деня на река Дунав.

В квартал "Нов път" във Видин пък събраха пари, за да решат проблем с канализацията, но работата временно спря. Още през май в квартала събраха пари, за да подобрят инфраструктурата. Какво накара повече от сто души в квартала да се обединят и да дарят лични средства, разказва  Парскева Колева, която е сред инициаторите и живущи на улица "Байкал":

"В квартала събирахме пари. Една много малка част са изразходвани. Дойдоха, работиха една седмица. Ние платихме за тази седмица на общите работници…130 души са дали пари от целия квартал, тези, които са могли. Събрали сме, защото от Общината ни помолиха да намерим доброволци да работят. Машината, която те дадоха трябва да изчисти каналите, а ние да намерим доброволци, които да почистят шахтите. Тъй като няма доброволци, решихме да съберем пари, за да им платим. Надяваме се по-скоро да се изчисти, така повече не можем да търпим."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00