Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: личен архив

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов. 

Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е само в отделни клъстъри, а е обхванала цялата страна. Според специалистите, през есента е твърде вероятно да има втора вълна. В комбинация с факта, че през есенно-зимния сезон се създават благоприятни условия и за грипа и другите респираторни заболявания, картината не е оптимистична.

И още- лекари предупреждават, че заразяването е сравнително лесно- основно през носа и очите и това не се е променило от началото на инфекцията. Коронавирусът е нов и лесно ни атакува.

Каква точно е ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и увеличения брой на заразените? Нов пик ли е или продължение на болестта, получила се заради разхлабване на мерките срещу заразата? Отговорите търсим от специалисти в сферата на имунологията, лекари и представители на контролните органи.

"Увеличеният брой заразени се дължи на разхлабените мерки, заради икономически и социални причини. Случващото се е по-скоро турбуленция от първата вълна, която се усилва, защото хората започнаха да не спазват правилата", каза още в "Посоките на делника" акад. Петрунов:

"Според мен не става въпрос за втори пик или втора вълна, просто епидемията си върви своя ход. Колкото повече изследваме, толкова повече заразени намираме. И поради това, че ние не спазваме основните изисквания, разпространението на болестта се увеличава.

В целия свят в момента диаграмите вървят нагоре- не само в Европа, но и САЩ и Африка. В Европа имаше един спад в средата на май, но тогава разхлабиха мерките и наново случаите на заразени се увеличиха. Това увеличение продължава и в момента...


Втора вълна може би ще се случи, когато дойде есенно-зимния период и когато към разпространението на коронавируса се прибави и грипният вирус. Тогава наистина може да имаме голямо увеличение на заразените. Всичко зависи от два фактора. Първо- доколко ние спазваме елементарните изисквания за ограничаване на физически и социален контакт, и носене на маски на всички закрити места. Това е единственото, което можем да направим за момента. И второ- всички зависи и от броя на изследваните лица. С увеличаване на техния брой, ще откриваме все повече и повече заразени. Не болни, а заразени, т.е. носители на вируса...

Противоепидемичните изисквания трябва задължително да се спазват, защото ние в момента нямаме причинно лечение на вирусната инфекция, нямаме още разработена ваксина, а не знаем и какъв ефект ще има тя. Така че, единственото, което ни остава в момента, е една висока дисциплина и съзнанието, че трябва да се научим да живеем с тези ограничителни мерки. И другото, което можем да направим за момента, е да стимулираме нашия вроден имунитет. Това е напълно възможно, като използваме витамин С, витамин D, както и някои минерали и соли. Добре действат цинка и селена също. И с такива имуностимулиращи средства можем да засилим нашия естествен имунитет. Това е много важно като профилактична мярка и ако ние го правим, ще спасим от епидемията много човешки животи..."

Ако коронавирусът продължи да се разпространява и в горещините, вероятно една от следващите стъпки ще е да се ограничи придвижването на най-рисковата група - възрастните хора с хронични заболявания. Пълното затваряне по места или в цяла България обаче е твърде тежка мярка, до която ще се прибягва в много крайни случаи.

Предимството на настоящия момент е, че за разлика от началото на епидемията, вече знаем много повече и за вируса, и за това кои мерки са ефективни. Това са масовото носене на маски на закрито, ограничаването на масови събития и събиранията на по-големи групи, тестването, изолирането на болни и проследяването на контакти и карантиниране и най вече - контролът.

Важно е да не забравяме, че вирусът е все още тук и не бива да го подценяваме. Не бива обаче и да изпадаме в паника, защото можем доста ефективно да му противодействаме и то със съвсем елементарни действия- дезинфекция, дистанция и дисциплина...


Каква е ситуацията с разпространението на коронавируса в световен и в регионален мащаб; след като здравните власти обявиха, че вирусът у нас се разпространява вече дифузно, може ли да се каже, че е излязъл извън контрол; налагат ли се нови ограничителни мерки; влияе ли се вирусът от топлото време; защо избухна епидемичен взрив от Covid-19 във Враца; колко заразени с коронавирус от Видин има в Ломската болница и как ги лекуват; ще плащат ли постъпващите в болница теста си за коронаирус и ще издържи ли здравната ни система, ако броят на заразените продължава да расте с тези темпове? Отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Весело и забавно лято с читалището

Много деца прекарват лятната си ваканция на село, а там общественият живот и развлеченията се организират основно от читалищата.  С много и разнообразни прояви на открито забавляват и учат децата през ваканцията в   читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци . Наскоро там проведоха "Мини бал", а сега подготвят и беседа за вредата от..

публикувано на 16.07.20 в 13:16

Ще ни донесе ли по- добър живот влизането в еврозоната

Една от най- разпространените концепции за щастие през последните години е свързана с общата европейска валута. Управляващите ни убеждаваха, че приемането на еврото като парична единица у нас е повече от задължително и така ще решим всичките си проблеми, ще напуснем най-после печалното последно място по доходи в ЕС, ще привлечем всевъзможни..

публикувано на 15.07.20 в 11:31

Недоволството срещу властта или задоволство от управляващите

Политическото лято стана горещо със словесните престрелки между политиците. Отговорът на електората е в протести с викове "оставка" срещу управляващите или митинги в тяхна подкрепа. Три поредни вечери на площад "Бдинци" във Видин се събираха недоволни от управлението на държавата. Шествие от над сто души потегли снощи от..

публикувано на 14.07.20 в 16:10

Ощетени ли са хората, които ще получат втора пенсия

Първите жени, които ще се пенсионират през 2021 година, ще навършат изискуемата възраст през август. П редвид изискването на възраст за пенсиониране, първите които ще навършат необходимата възраст, родени след януари 1960 година, от септември 2021 година пенсионните дружества ще започнат да им изплащат първите пенсии. Разчетите показват, че това ще..

публикувано на 13.07.20 в 13:53

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък... Селото е известно не само с красивата си..

публикувано на 10.07.20 в 19:22

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40