Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Десислава Димитрова: За добро здраве - целесъобразна диета, физическа активност и по-малко стрес

Снимка: Личен архив

Нездравословното хранене и стресът са главните причини за отключването на Синдрома на раздразненото черво. Състоянието се наблюдава по-често сред млади хора, предимно жени с активен начин на живот. Но това не изключва представителите на силния пол, както и всяка една друга възрастова група, обясни в предаването "Направление здраве" гастроентерологът д-р Десислава Димитрова:


"Синдромът на раздразненото черво представлява най-честото функционално нарушение в областта на гастроентерологията. което се характеризира с рецидивираща коремна болка, подуване и дискомфорт в коремната област, съчетани с нарушен ритъм на изхождане, доста често забелязващо се в последно време, особено при млади хора. Симптомите трябва да са налични през последните 3 месеца с начало най-малко 6 месеца преди диагностицирането. Съществуват и незадължителни прояви като повишено газообразуване, наличие на слуз в изпражненията, стомашни прояви като болка в горна коремна половина, гадене, ранно засищане. Както вече казах, засяга основно млади хора в активна възраст, с интензивен начин на живот, изложени на стрес и все повече се говори за синдрома на раздразненото черво в наши дни. Едно време се смяташе като т. нар. колит, но днес вече медицината не само в областта на гастроентерологията, но и като цяло доста напредва, съответно за да се постави и вече за диагнозата колит, трябва да се направят ендоскопски изследвания. Колитът е органично заболяване, тоест има проблем в самото черво, а при синдрома на раздразненото черво оплакванията са функционални, което означава, че няма заболяване, промяна в чревната лигавица или клинико-лабораторните показатели. Понякога може да има и извънчревни прояви като раздразнителност, лесна уморяемост, нарушения на съня, лесно засищане и др. Синдромът на раздразненото черво е доста трудна за поставяне диагноза поради обширната и неспецифична симптоматика."

Всеки човек, който има съмнение за синдром на раздразненото черво или за някакво хронично стомашно-чревно неразположение, първо трябва да посети личния си лекар. Целта е да се проведат необходимите изследвания и да се изключи органично заболяване, за препоръчване от специалист по гастроентерология. След като се постави правилната диагноза, на пациента се назначава необходимото лечение. При синдрома на раздразненото черво то е комплексно. Освен да приема предписаните му медикаменти, пациентът е необходимо да спазва определени хигиенно-диетични норми и да редуцира нивата на стреса.


Здравословен хранителен режим, физическа активност и по-малко стрес, за да се предпазим от синдрома на раздразненото черво, препоръчва гастроентерологът:


"На първо място, важно е да се спазва целесъобразна диета - да се избягват мазни, пържени храни, прекалено пикантни, да се спазва двигателен режим. Тоест, ако имаме възможност, да отидем на работа с колело или пеша, вместо да използваме асансьора, да се изкачим по стълби, да правим някаква гимнастика вкъщи или да посетим фитнес зала. Освен това максимално да редуцираме нивото на стреса, било то чрез хоби или някакво занимание, което максимално ни кара да релаксираме. Общо взето е това  - изключване на сериозни причина за оплакванията, т.е. органично заболяване, придържане към здравословен начин на живот, по-малко стрес, повече положителни емоции, и така се предпазваме не само от Синдрома на раздразненото черво, но и от много други заболявания."


Д-р Десислава Димитрова участва в разработването на наръчник за пациентите със Синдром на раздразненото черво. Ще ви го представим в следващо издание на предаването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30