Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки. 
"Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на въпросите с отворени отговори. По-ниският брой точки по български тази година, подчертахме, че те не са значими, се дължи на отворените въпроси, т.е. учениците са показали по-ниски постижения на въпросите с отворен отговор - там, където трябва да напишат нещо. По математика трите точки по-висок резултат се дължат комплексно - на по-добрите постижения на въпросите със затворен отговор, така и на тези с отворен отговор", заяви Евгения Костадинова - експерт в МОН, която представи обобщените резултати от Националното външно оценяване за учениците в VII клас. 
Седмокласниците най-успешно се справят с извличането на информация от текст, ориентират се в изучаваните творби по отношение на автори, герои, теми, проблеми. В същото време само 1/3 от учениците са овладели книжовноезиковите норми. Все още немалко ученици се затрудняват при разпознаване на частите на речта и на частите на изречението. По математика имат знания за прилагане на действия с цели изрази, най-успешно се справят и със зависимости в правоъгълен триъгълник. Затруднява ги превръщане на десетичната дроб в обикновена. 

Област Монтана е на последно място в таблицата с резултати по български език, област Враца е на 15 място, а област Видин се нарежда на 19-о. По математика област Монтана е на предпоследно място, преди нея е Видин, а Враца е на 23-о. Средният брой точки за област Враца за 2020 година по български език и литература е, 44.87, а по математика- 28.95. За област Монтана средният брой точки по български език е 41,009, по математика- 27,905. Това съобщиха от двете регионални управления по образованието.

И тази година седмокласниците от видинската Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" са на първо място в областта на Националното външно оценяване за 7 клас, каза Женя Спасова- заместник директор. Средният успех на учениците по Български език и литература е 74.56 точки, при среден за страната- 51.06 и среден за Видинска област- 44.63. На външното оценяване по математика средният успех на седмокласниците от училището е 67.91 точки, при среден за страната- 36.33 и среден за областта- 28.70 точки. 

"Не в цялата страна, тази година се забелязва спад в резултата по български език. Ако по-рано обикновено резултатите по български след 7. клас бяха по-високите, тази година се наблюдава обратното - по-добри са резултатите по математика. Дали хората започват да се осъзнават, че инженерните специалности имат бъдеще?", коментира директорът на училището Румяна Петрова.

Камелия Иванова е учител по математика в Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I":
"Обстановката бе изключително непозната за всички ни. Материал, заложен в НВО, се вземаше и по време на дистанционното обучение. Обикновено правим много предварителна тренировка. Резултатите, които постигнаха са отлични на фона на обстановката. Това са резултатите на самите деца и техните родители."

Катя Попова е учител по български език в Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I":
"За мен беше чест и радост да уча тези деца и това, че те постигнаха високи резултати по български и то при тези тежки условия. Нямахме възможност на живо да правим упражнения. Много се занимавахме и с консултации онлайн."

Кое затрудни 7-класниците на НВО? 
Траяна Каменова: "Може би математиката беше една идея по-трудна, втория модул."
Никол Петър-Петкова: "Математиката почти всички ни затрудни вторият модул. По български беше по-лесно. Преразказът беше хем къс, хем много информация имаше в него."
Александър Перчински: "Първите модули и на двата изпита бяха по- лесни от минали години. По български преразказът не беше толкова ясен."
Цветослав Попов: "Бяха горе-долу като тези задачи от миналата година. По български обаче ми се стори, че тази година беше по-трудно от миналогодишното НВО, но аз реших всичко."

Резултатите се дължат на многогодишна работа на учителите, ангажираност на родителите с образованието, учебните програми, оценяването като мотив за учене, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев:

"Резултатите са сходни с тези от предходните години. Нямаме значително подобряване. Остават много ниските резултати по математика като цяло, дори и след като имаме повишаване на средния резултат."

Образователният министър обясни още, че за да бъдат днешните деца пълноценни на пазара на труда от тях се изисква да имат комплексен набор от знания и умения. Това включва не само знания по математика и български език. Затова предстои да бъдат въведени интегрални тестове.
Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00