Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Летене по Радичков" с награди за най- добрите

2
Победителите в конкурса "Летене по Радичков"
Снимка: фейсбук



Приключи надпреварата в тазгодишното издание на конкурса "Летене по Радичков". Конкурсът се провежда в Берковица и се организира за ученици от областите Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен. Разделите са за есе и илюстрация. Целта на конкурса е да популяризира творчеството на Йордан Радичков и да провокира творческите способности на младите хора.

Темата тази година беше: "Човешката болка е еднаква за всички без оглед на раси и народи. Тя прави хората равни. Човекът е като насекомо, способен е да гледа едновременно в различни посоки, с едното око навън, с другото - навътре.“ (Йордан Радичков). 

В раздела за есе на първо място се класира Фабиана Върбанова, 12 клас, СУ "Иван Вазов"- Вършец, второто място спечели Адриян Стоянов, ПГО "Eлисавета Багряна"- Бяла Слатина. Има две трети места- за Лилия Атанасова и Елина Тодорова, ПГ "Д-р Иван Панов"- Берковица.

Фабиана Върбанова тази година завърши средното си образование и вече е студент в УНСС, специалност "Политология":

"За конкурса разбрах от моята госпожа по български език и темата много ми хареса. Обичам да участвам в различни конкурси, защото по този начин усъвършенствам писането си. Ще уча политология. Журналистика беше детската ми мечта.... Така се получи, че не можах да си подам документите навреме, пиша стихчета, преди това пишех есета и не ги публикувах, много мои приятели ми казаха да ги публикувам. Когато пиша,се чувствам по-добре, пренасям се в свой собствен свят. Чета много книги, обичам книги, в които се припознавам с героите. В момента продължавам да пиша стихчета и ги показвам на фейсбук приятелите ми..."

Част от есето на Фабиана Върбанова: "Животът е игра. Игра, в която учиш правилата впоследствие. Правила, които всъщност никой не спазва. И всички се намираме в тази жестока игра, в която нямаш право просто да гледаш. Можеш да стоиш встрани, но, когато дойде краят, би ли казал, че си играл? Би ли казал, че си бил достоен играч? Би ли казал, че си живял? В тази игра всеки води своята битка. Всеки мечтае, но не всеки сбъдва мечтите си. Всеки обича, но не винаги е обичан, от когото е нужно. Научена съм от семейството си, че в играта, наречена „Живот“, има само противници. Не бива да се доверяваш на никого, защото, колкото и да даваш на човека до теб, той си тръгва. Не защото ти не си достатъчно добър, а защото той вече няма полза от теб. Но играчът, който срещнах, не беше мой противник. Напротив, той беше мой съотборник. Дойде, без да иска нищо, но ми даде много. Даде ми чаена лъжица, с която трябваше да опитам от вкуса на морето. На неговото море. Морето от болка, което носи в себе си. Опитвайки с малката лъжичка, успях да усетя соления вкус. Успях да разбера, че не бива да пия от тази вода отново, но и разбрах, че щом съм влязла веднъж в играта, няма как да бъда сигурна, че няма да отпия отново от морето. И не просто да отпия, може да дойде ден, в който ще се давя. Ще се удавя, ако той си тръгне." 


Лилия Атанасова тази година завърши 9 клас. Любим предмет й е литературата. В есето си Лилия Атанасова акцентира върху днешната извънредна ситуация, породена от коронавируса:


"Хората станаха сякаш по-щедри и спряха да мислят само за вещите около себе си..наблюдавайки тази промяна, можем да кажем, че е вярна мисълта на Радичков, че е като насекомо...Тъй като темата е за човешката болка веднага се сетих за пандемията. Ние зачертахме различията си, станахме по-отговорни, харесвам "Ние врабчетата", "Нежната спирала" също."


В раздел "Илюстрации" първото място спечели Теодора Луканова, ПГ "Д-р Иван Панов"-  Берковица. Второ място е за Славина Иванова, ПГ "Д-р Иван Панов"-  Берковица. Третото място зае Цветелина Костова, ПГ "Д-р Иван Панов"- Берковица



Всички наградени получиха грамота, книги от Издателство "КЛЕТ България" и парични награди от Община Берковица. Конкурсът се организира от Община Берковица, Регионално управление на образованието- Монтана, Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов"- гр. Берковица и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30