Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Обхватът на социалната услуга се увеличава

Снимка: БТА

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за патронажна грижа, финансирана с европейски средства. Програмата е насочена също и към самотни родители с деца до 12 години, както лица, поставени под карантина заради Covid-19. 62 ма души, доскоро безработни, са наети по нея, каза заместник-кметът на Видин Борислава Борисова:  


"Прокетът "Патронажна гриаж за възрастни хора и лица с увреждания в община Видин" стартира и ще бъде изпълняван до края на календарната година, до 31 декември. Към него работят 57 изпълнителя, двама диспечера, трима са от управленския екип на проекта. Общо са 62-ма. Трудовата заетост е различна. Има хора, наети за 8-часов работен ден и хора на 4-часов работен ден. Искам да допълня, че проектът обслужва хора от всички населени места на община Видин. Задълженията на хората са да обгрижват нашите съграждани и хората от общината според техните потребности. Един от основните ангажименти е да пазаруват на тези хора с техни финансови средства, освен това да извършват техни административни и здравни услуги, изваждане на необходими документи, било то от Община Видин или от други институции, както и заверяване на здравни  книжки, придружаване до лекар, зъболекар, в зависимост от необходимостта на хората."


От Общината били подготвени за социалната услуга още преди да е стартирала:


"Още преди Общината да кандидатства по този проект, Община Видин беше обявила на сайта телефонни номера на направление "Социални услуги и здравни дейности", където поставихме наш колега, за да получава сигнали от хора, които са нуждаещи се. Искам да припомня на нашите съграждани, че ние много преди да се отвори този компонент 3 по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяхме започнали такава социална дейност за грижа за възрастните хора, хората в неравностойно положение, самотните майки във времето на пандемията, която се разпространяваше и хората се притесняваха да излизат, особено най-рисковата група- възрастните хора. Тогава още дойде идеята и започнахме да работим за сметка на Общината подобни услуги, така че ние вече бяхме проиграли възможността и знаехме, че тук нашите съграждани ще имат голяма необходимост."


Ценка Ванкова е сред хората във Видин, които ползват услугата. Казва,че иначе сама не би се справила:


"Аз съм почти обездвижена, трудно се придвижвам и до лекар. На четвъртия етаж сме, нямаме асансьор и ни е много трудно…Благодарна съм много и смятам, че всички хора като мен, които имат здравословни причини, не могат да не са доволни от услугата."


Галина Васкова, която помага на Ценка и съпруга и, наскоро се върнала от чужбина, а програмата на общината е първата възможност за нея да започне работа. Телефонът и винаги е на разположение на хората, за които се грижи:


"Начинът на работа е като те  ми се обаждат по телефона, казват от какво имат нужда- дали трябва да платя някаква битова сметка, далии имат нужда от храна."


За 30 души, които не могат да излизат от дома си или пък трудно се справят сами се грижи Стефка Илиева. Програмата е необходимост и за нея самата, той като няколко месеца нямала работа:


"Това е една възможност да се помогне на хората в неравностойно положение, като и за нас, защото аз бях безработна, самотна майка с две деца."


423 000 лева са осигурени за патронажната грижа във Видин до края на годината. 360 000 от тях са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а останалите са национално финансиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00