Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволството срещу властта или задоволство от управляващите

Снимка: Радио Видин

Политическото лято стана горещо със словесните престрелки между политиците. Отговорът на електората е в протести с викове "оставка" срещу управляващите или митинги в тяхна подкрепа.


Три поредни вечери на площад "Бдинци" във Видин се събираха недоволни от управлението на държавата. Шествие от над сто души потегли снощи от площада към Крайдунавския парк. Граждани обявиха, че протестът им не е партиен и няма цвят: 


"Мина времето на партиите и кой за кого е. В момента истината е единението и всички за едно- за щастието, просперитета на България."


"Тук сме в защита на правото на всеки български гражданин да изразява свободно мнението си, без да се страхува, че неговата позиция ще означава да бъде изхвърлен от работа, или неговата позиция ще означава да бъде тормозен той или неговото семейство, в защита на хората да живеят свободно и достойно, така, както им го гарантира конституцията…Ние  смятаме, че правата на гражданите да живеят свободно и достойно в момента са в опасност."


"В подкрепа съм на младите хора в България, на младите хора в целия свят, защото това, което става в момента, тази пролет на младостта, е в целия свят, не само в България. Младите хора прозряха самата истина, че има нужда от справедливост, от справедливи общества, там, където могат да живеят свободно хората, да работят. Протестирам и ще продължавам да протестирам до момента, в който правителството подаде оставка и в България се създаде едно временно правителство от специалисти в различните области, които да поставят нови основи на новото справедливо общество."


"Искам оставката най-напред на Гешев, защото той е виновен. Прокуратурата е виновна."


"Всеки ден ще бъдем на протест, докато си отиде проклетото, некадърното, продажното българско правителство, довело българския народ до просешка тояга."


"Ние няма да мръднем, докато не си подаде оставка."


"Изобщо да не си прави илюзии, че ще изкара този мандат."


В протеста във Видин се включиха и представители на политически партии, но без да издигат плакати с партийни послания.


"Протестът е провокиран от тази мафиотска структура, която властва в България повече от десет години", коментира народният представител от БСП от видинския регион Филип Попов. В сряда от левицата внасят вот на недоверие към правителството, заради корупцията. Основен съюзник за вота са българските граждани, каза Филип Попов.


"Провокира ги тази мафиотска структура, бих я нарекъл, която вече властва в България повече от десет години. Провокира ги бедността в България. Провокира ги несправедливостта, тези атаки, които бяха във времето назад, повече от година може би, от страна на изпълнителната власт в лицето на Бойко Борисов, парламентарното мнозинство. Сега видяхме, че съдебната власт, част от нея, също се включи в тази атака срещу президента на Република България, срещу президентската институция. Хората искат справедливост, хората искат демократичност и правов ред в държавата. Това според мен са основните двигатели, които провокираха хората да излязат не само в София, но и във всички големи градове и областни центрове на България с тези искания за нормално европейско развитие на България. На тези протести, аз също участвах, от целия политически спектър имаше представители. Това води до извода, че хората са обединени от исканията си и от своята нетърпимост към тази власт в България."


Прокуратурата трябва да изпълнява задълженията според конституцията и законите на страната, без излишна показност, коментира още Филип Попов. Според него БСП е единствената опозиционна сила, алтернатива на сегашния модел на управление.


Според народния представител от от ГЕРБ от видинския регион Владимир Тошев, агитките, които протестират, са на улицата по призива на президента Румен Радев. Определи, че причините са няколко:


"Първото нещо е, че с влизането в така наречената "чакалня" на еврозоната, т.е във валутния механизъм на Европейския съюз и с договорирането на проектите за превъоръжаване на армията ни, ние окончателно и трайно, за дълги години напред, се ориентираме категорично и на практика вече не само по документи, по договори, към НАТО и към Европейския съюз.Това няма как да не притесни политици в Русия основно и да се търси нов баланс на сили. Второто също е обяснимо. След като национална валута стане еврото, се освобождава един резерв от около 12-13 милиарда лева. Второ, което е, във финансов аспект, ние ще получим в най-скоро време помощ от Европейската комисия за преодоляване на последиците от коронавируса в размер на 12 милиарда евро, плюс опция от около три милиарда евро за евентуални заеми, ако решим да ги вземем. Става въпрос, като сумираме числата, са около 40 милиарда лева, които през следващите няколко години по един или друг начин трябва да бъдат вложени в развитие на държавата в една или друга посока. Именно това са причините, които изведоха на протест тези хора, които не желаят ние да се определим към Европа и към НАТО. Това първо, второ- през последните месеци бяха повдигнати обвинения към хора в България, които притежават значителни финансови ресурси и няма как, това също е обяснимо, да не вложат една част от тях, за да защитят свободата си и богатството си, така че нещата в този аспект също са предвидими. Другото, което е, агитките, които излизат там, ултраси от тоя или другия отбор, са ясни. Те търсят някой да ги финансира. Но наред с тях има и хора, които са там по лични убеждения, не са доволни от управленията на досегашните правителства на Борисов, от посоката, в която се развива техният личен живот, тяхното състояние как се увеличава или намалява, така че нещата са ясни, но както каза премиерът Борисов, както заявихме и ние от политическа партия ГЕРБ, тогава, когато прокуратурата не реагира- защо не реагира, когато реагира- защо пък е реагирала. Разделението на властите и гаранцията, която те дават като прокуратура, като Народно събрание и като изпълнителна власт в лицето на Министерски съвет, трябва да бъде стриктно спазвано и да бъдат пазени, защото останалото е хаос и непредвидимост, която няма да ни донесе полза на нас като държава, а и не е добър знак към тези, с които ние работим и в Европа, и в останалата част на света."


Според народния представител от ГЕРБ и областен координатор на партията за Видин, протестите отклоняват вниманието от важните неща, които се случват. Правителството трябва да изкара докрай мандата си, за да се развива държавата в посоката, която ѝ е определена от НАТО и ЕС, допълни Владимир Тошев.


От дясната партия ДСБ във Видин също обявиха позицията си за протестите в страната. Нарушен е балансът на интереси на обществото, обяви областният координатор Цветан Лилков.


"Когато е нарушен балансът на интересите на обществото, това е винаги в полза на една обществена група и за сметка на други"- коментира Лилков. Допълни, че за някои от случаите има  законов регламент, но не и за подмяната на волята на суверена с интересите на мафиотски, според него, групи.


"Въпрос на чест и дълг на всеки гражданин е да защити родината и да поиска сметка... Свършва времето, защото е изчерпан потенциалът. Колкото повече се бави оттеглянето на тази власт, толкова по- висока цена ще трябва да плати."


Според Цветан Лилков в момента форма на държавно управление е "властовото пиратство":


"Ако погледнем малко по- метафорично, държавният кораб потъва", каза Лилков и добави, че вариантите за демократическо развитие на България и икономически просперитет са лоши.  


Според Цветан Лилков в страната корупцията не е само масова, а се е превърнала в логика на съществуване на публичната власт. Коментарът му е, че политическата отговорност за това е на правителството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40