Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 17 юли 2020 година

Летни занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

3
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Еднодневни екскурзии в региона с посещения на басейн организира за потребителите си Центърът за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин.


"Тъй като груповите занимания в центъра и големите мероприятия за годината са отложени, с екипа на центъра решихме да организираме за клиентите ни посещение на басейна в комплекс "Магурата", който се намира близо до село Рабиша. Заведохме първата група, която беше предимно с деца. Тъй като времето до обяд не беше подходящо за басейн, си направихме малка разходка до входа на пещерата. Те, мисля, че до сега не са ходили. Бяха много доволни от посещението, след което времето се оправи и посетихме и басейна. Следващото ни посещение е планирано за вторник, тогава се надяваме де заведем младежите, които посещават центъра. До края на август се надявам времето да е с нас и  да организираме още няколко посещения"- каза Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване" в ЦСРИ. Предстои и 13-ият рожден ден на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация", но тази  година потребителите и екипа няма да се съберат като обикновено. За рождения ден за всички ще има подаръци за спомен.


В условията на пандемия хората с увреждания понасят по-трудно ограниченията, които се налагат. Социалните им контакти и без това са затруднени, а сега още повече. Как да преодолеят тревожността и социалната изолация, помага психологът Катя Райчева:


"За всички хора беше много трудно това, че трябваше да сме изолирани, това, че ни бяха ограничени много от правата, че трябваше да прегледаме всичките си приоритети- финансови, икономически, социални и интелектуални и да търсим алтернативи и начин за справяне в тази ситуация. За хората с увреждания всичко това се мултиплицира. Двойно, тройно по-трудно става. Те и без това имат икономически проблеми, нямат достатъчно доходи и са зависими от други хора. По време на пандемията доходите им спадат, а хората, от които са зависими също започват да се страхуват, да се притесняват и не могат да окажат такава подкрепа, каквато биха оказали преди с удоволствие."


Препоръките на психолога към тях са да не следят всички източници на информация за Covid-19, а да изберат само някои от новините. Желателно е да е имат занимания, които да ги развличат, а когато се появи проблем, да търсят решение.


Хора с увреждания биха могли да се възползват от следващия етап на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, казва председателят на Съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков. Допълва, че една от пречките за тях до сега е била затрудненият достъп до информация. Заема се лично да им помогне и сам търси контакт с хората, които биха могли да се включат в програмата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30