Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести и процеси- какво следва?

Снимка: БГНЕС

13-и ден от простестите в страната с настояване за оставка на правителството и главния прокурор. Как се стигна до тази ситуация и има ли изход?

Катализатор на общественото недоволство е инцидентът с лидера на "Да, България" Христо Иванов в "Росенец", смята Александър Кръстев- комуникационен специалист и университетски преподавател, член на ръководството на "Да, България":

"Това, което се случи в "Росенец", е много силен символ за това как функционира в момента българската политическа върхушка. На хората вече им е писнало- писнало им е да ги управляват хора, които те не виждат. За сметка на това човекът, когото виждат да ги управлява, през ден от "джипката" започва да се държи все по-неадекватно. Заедно с кризата с коронавируса, тези няколко неща се насъбраха. След като бе попитано дали тези хора, които блъскат български опозиционен лидер, са служители на НСО, дали НСО пази Ахмед Доган, президентът излезе и потвърди това нещо. Още на следващия ден прокуратурата влезе в Президентството, което беше буквално удряне през устата- който не си мълчи, ще бъде наказван и унижаван публично. Това преля чашата и оттогава всяка вечер има десетки хора на улицата във всички големи български градове."

"Безспорен е фактът, че доверието към премиера Борисов далеч не е на нивата, в които беше, когато говореше, че и магаре да върже, и магаре щяха да изберат избирателите. Исканията за неговата оставка са напълно основателни. Очевидно е, че заклинанията, че трябва да сме му благодарни за няколко десетки километра магистрала и няколко спирки на метрото в София, далеч не стигат, за да стопят негатива, който ГЕРБ успя да натрупа през годините. Не успяха да разсеят съмненията в много тежки корупционни схеми. Другата част от протеста също не бива да бъде игнорирана- искането за оставка на главния прокурор. Според мен той прекрачи границата в публичното говорене, в отправянето на атаки срещу свои критици. Тук не говорим да атакува вербално утвърдени в общественото мнение мафиотски босове, а една негова склонност да атакува свои опоненти, които критикуват качеството на неговата работа. Необходима е реформа на начина, по който е устроена прокуратурата. Всичко това са политически цели, които нямат нищо общо с организирана престъпност, с платени провокатори. Това са напълно резонни и основателни искания. Границата на търпение отдавна е премината. Същественият въпрос е какво ще последва оттук нататък. Допуснахме ли грешка през 2013 година? Сякаш не успяхме да постигнем целите, които си поставяхме тогава. Сега също категорично има риск да се изпадне отново в такава безпътица след изборите"
, е мнението на Асен Генов- журналист, блогър, политически коментатор, един от организаторите на протестите през 2013 година срещу правителството на Пламен Орешарски.

Какво следва?

"Протестната вълна трябва да даде отговор на въпроса каква е политическата алтернатива, която ще последва: някакъв квазиполитически субект около Радев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов, "Отровното трио" ли ще се изяви като политически играч... Тези отговори трябва да бъдат дадени. Всички те трябва да кажат какви са техните политически цели и имат ли политически виждания за изход от кризата. Засега само БОЕЦ обявиха, че няма да участват в избори, "Демократична България" постъпи почтено, като обяви своята програма. Ако отново видя шикалкавене, което ми напомня неуспеха през 2013 година, ще бъда скептичен към протеста. Целта на управляващите в момента е да изкарат мандата докрай. В тази игра на котка и мишка имаме предел от няколко седмици до месец, отвъд който, дали ще има оставка и предсрочни избори или ще се върви към редовни избори, почти няма да има смисъл, защото датите ще са много близо една до друга. Сега ще станем свидели на игра на нерви, в която пък лидерите на протеста ще се опитат да радикализират хората. Тази игра или ще изтощи протестиращите и те ще се приберат по домовете си, или ще доведе до бърз резултат и предсрочни избори близо до датата на редовните. В тази посока управляващите ще "бутат" развитието на събитията", добави Асен Генов.

"От моя гледна точка всеки следващ ден, в който правителството се задържи, доверието на хората в него ще спада. Виждаме и изпускане на нервите в премиера. Не можем да сме сигурни какви ще са стъпките в следващите дни и седмици, но те си менят мнението буквално за часове, така че тази "опорка", която слушаме, че по-добре избори напролет, отколкото избори тази есен, просто не работи", е мнението на Александър Кръстев.

Какъв би бил положителният резултат от протестите?

Появата на силен субект вдясно на политическия спектър, би било успешен резултат, убеден Асен Генов:

"Най-сетне да имаме нормална дясна партия или субект. Тази дясна алтернатива именно през своето осезаемо присъствие в Парламента, да може да дисциплинира и да контролира ГЕРБ, пък нека те останат и водеща политическа партия, но вече да имат истински коректив, за да се прекратят схемите с ДПС."

Според Александър Кръстев е наложително да се проведат предсрочни избори:

"И е време да се появят хора, които наистина знаят какво трябва да се прави в държавата и могат да си позволят да го правят, които не са зависими. Виждаме, че на протестите всяка вечер сред тези десетки хиляди има страшно много хора със собствен бизнес, които управляват гигантски екипи, десетки и стотици професионалисти, така че не вярно, че няма кой да дойде след Бойко Борисов."

"Няма никакъв мотив, нито полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано, посред зима", обаче заяви днес вицепремиерът Томислав Дончев и добави, че предстоят промени в правителството.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00