Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади журналисти: Вярваме, че ако не можеш да прочетеш книгата, която искаш, я написваш

Не вярващи вече на група безпогрешно мълчащи светии, те създават собствена медийна платформа

| обновено на 29.07.20 в 11:21
Снимка: Слово111


Какво се е счупило, кога, къде и защо се е счупило? Този въпрос задават създателите на "Слово 111" - студентски проект, рожба на извънредното положение, представляващ независима медия, без цензура и пристрастия. Зад всяко велико дело стои младежка непоклатима и критична мисъл, вярват младите журналисти, стремящи се да представят новините обективно и широкоспектърно. Могат ли младите да донесат жадуваната промяна? Какви стъпки предприемат, за да се наруши статуквото?

През 1991 година популярната рок група Подуене блус бенд в своя песен зададе въпроса, докога ще живеем така, с думите "Аз не знам как ще живея, но добре си знам как съм живял. Роден съм аз с подрязани криле и напразно съм мечтал". От тогава са изминали почти 30 години, но и днес младият писател от Враца Михаил Митев, студент по журналистика, главен редактор и създател на проекта, смята песента за емблематична, напълно отговаряща на ситуацията. Актуално е не само, подсеща той, че лирическият герой и тогава напразно е мечтал, но и думите за "протегнатата в просия ръка, извън Европа и света". Омръзна ми да ме вкарват в пътя, защото този път ме вкара в пропастта, подсеща за друга част от изпятото Митев, обобщавайки настроенията сред младото поколение.

Гражданската позиция е категоричният техник, казва студентът по повод изказването на българския премиер, че "протестиращите чупят държавата". Сред най-разпространените плакати на протестите, провеждащи се в България от двайсет дни, са тези, твърдящи, че "държавата е в ремонт".

"Нашата рожба на извънредното положение имаше друг замисъл - книга, сборник с есета, в която младежи да споделят какво е да си 111 по свобода на словото. Това, което се е счупило, е гражданското общество - бидейки пречупено, то позволи на тези хора да ни управляват. Хората във властта не са вечни, не са незаменими. Освен всичко, което правят, те налагат и цензура. Както искат да ни наричат, ние виждаме какво не е редно. Трябва да "извоюваме" бъдещето си. Аз познавам журналисти, над които е налаган натиск и които си мълчат. Това е нормално, защото българският живот е така устроен, така са ни моделирали и поставили в подобна ситуация. Работиш, за да се изхраниш. Искаш да се издигнеш, за да си още по-добре платен. Говорим за вид продажба, който е равен на оцеляване. Правиш го, за да живееш обикновен живот, не за качествен".

Днес българското общество се нуждае от революция на мисълта, продължихме разговора с Митев. Просвещението води след себе си политическа свобода, а не политическата свобода - просвещение, отбеляза студента и подчерта, че протестите, в които участва и екипа на платформата, са надпартийни, каквато е и демокрацията.

Екипът на Слово111 по време на протестите срещу властта"Младите хора имат потенциал да оформят средната класа. Тук имаме бедни и богати, но не и среда. Отивайки на площада, осъзнаваш че можеш да загубиш работата си. Но ние сме загубили свободата си. Медийният анализ на протестите днес е, че ако си против ГЕРБ, значи си за Радев или еди-кой си. Ние сме там, за да искаме нашата демокрация. От години чуждите медии ни се присмиват, пишат и акцентират върху българската корупция. Аз вярвам, че има опозиция и алтернатива. Това се решава на изборите. Днес българинът сякаш няма воля. Не гласува. Може би му е писнало. Но това е безхаберие. Ние, които сме на площада, които създаваме "Слово 111", които сме млади и имаме позиция - искаме нормален живот, не да обслужваме личности. От това, което виждам с очите си, пътят е революция. Ако сме мирни и кротки, няма да се получи. Отново ще бъдем заглушени. Революцията днес не е бой или кръв, а да бъдеш остър, да критикуваш, най-вече - да имаш мнение. Съвременна революция. Осъзнаването, че върховният суверен е народът. Гласуваш, за да те представляват, за да се грижат за интереса на народа. След ГЕРБ ще дойдат поредните - ако са още от същото, отново ще сме на протест. Наш дълг е да се борим за нашите права".

Изтекло е времето, в което обществото трябва да чака да бъде просветено отгоре. Промяната се случва на индивидуално ниво, ако бъде наистина желана, казва Михаил Митев. Ние днес не можем да четем медиите, които искаме, затова създаваме нашата, разказва за създаването на сайта той.

"Просвещението е личен момент, личен катарзис за всеки. Много хора обаче не го желаят, защото или са удоволетворени, или са се примирили. Българинът трябва да е критичен, но и да действа, да чете, да умее да анализира и да прави сравнение. И ние сме част от Европа все пак. Аз съм млад човек и се радвам, че моите съмишленици чувстват отговорност. Една мисъл казваше, че ако не можеш да прочетеш книгата, която искаш, я написваш. Така е и с медиите - тях ги няма, затова създаваме промяната".

За трета поредна година България е на 111 място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граница", стана ясно в края на месец април. "Въпреки нарастващия международен натиск свободата на медиите в България не се подобри през 2019 година", пише в доклада, като са дадени примери за редакционната политика на Българската национална телевизия, променена от доста неутрална към проправителствена след назначаването на новия генерален директор Емил Кошлуков. Също така се напомня за промяната в собствеността на двете частни национални телевизии - bTV и Nova, и скандалът от лятото на 2019 година с натиска върху журналисти в Българското национално радио (БНР).
Михаил Митев
По данните на "Репортери без граници" правителството продължава да отпуска финансиране от ЕС и публично финансиране за медиите с пълна липса на прозрачност, което пък води до въздържане от разработването на теми и проблеми. Европа продължава да бъде най-благоприятният континент за свободата на медиите въпреки потискащите политики в някои държави от Европейския съюз и Балканите, пишат от международната агенция.

Свободата на словото е една от големите цели на Слово 111, казва Пламена Михайлова, PR и медиен анализатор към платформата, и разяснява причините, довели до непрестижното място в класацията.

"Това е информация, достатъчно достъпна за всеки, стига да има намерение или желание. Аз научих за правителствените разхищения - тема, над която работят от години екип от журналисти. Тук все още има съвестни такива, опитващи се да бъдат това, което е замисълът на тази професия. Истината е, че откакто България е в ЕС, по класациите мястото ни започва стремглаво да пада надолу. През 2006 сме на 35 място, а днес - знаете. Как се е случило? До 2016 години парите от еврофондовете и европейските програми се раздават на произволен принцип и без правила. Липсва критерии за прозрачност в закона. Договарянето на програмно време става пряко, без обществени поръчки. Властите си купуват това, което искат. След 2016 година се разработва нов закон за обществените поръчки, който налага праг на прякото договаряне - до 30 %. Въвежда се и правило за спазване на съотношението национални спрямо регионални медии в рамките на тези проценти. Това дялово разпределение не задължава институциите да използват тези канали, нито пък им пречи да купуват над тези 30 %, обаче с обществени поръчки. Положението в печатните медии също не е добро. Трудно е да се проследят конкурсите за обществени поръчки. Отношението на политическия елит също говори противопоказно за свободата на словото. Спомням си скандала с Валери Симеонов и Виктор Николаев. В доклада се споменава, че 80 % от медиите се държат от Пеевски".

Да се формира обществено мнение, без гражданите да знаят какви интереси стоят зад създаващите, подбиращите и редактиращите обществена информация, е прието за морално недопустимо от гледна точка на съвременните демократични цивилизационни ценности, затова платформата цели да образова, продължи Михайлова.
Сайтът скоро ще стартира
"Целевата ни аудитория е младата - по-младите от нас, тези на нашата възраст. Искаме да спомогнем на хората да се ориентират в политическата и медийната среда. Ще предоставим шанс за изразяване на мнение. Ние не сме Биволь или БОЕЦ, занимаващи се с разследваща журналистика. Опитваме се да образоваме. Покрай тези протести стана ясно и най-вече се потвърди, което и преди се знаеше - политиката на медиите в България, обвързана с партии, лица и властващи. Ще припомня думите на Стефан Цанев, че "не вярваме вече на безпогрешно мълчащи светии". Искаме да бъдем чути, уважавани, да не сме свидетели на погазването на нашето бъдеще. За нас е от значение информацията да се разчуе, всеки да знае за пренебрегването на законите, за престъпленията и дори подигравките. Истината е, че доста хора все още нямат достъп до тази информация. Трудно е да се ориентираш в медийната среда в България. Тук често сме роби на пропагандата, особено на водещите телевизии".


Световният индекс за свобода на печата през 2020 г., съставен от "Репортери без граници", показва, че следващото десетилетие ще бъде решаващо за бъдещето на журналистиката, като пандемията Covid-19 подчертава и засилва многото кризи, които застрашават правото на свободно съобщаване, независима, разнообразна и достоверна информация.

Който в личния си живот е порочен, в обществения мъчно би бил порядъчен, припомни думите на Александър Стамболийски, министър председател на България в периода 1919-1923 година Кристина Димова, заместник главен редактор на "Слово 111" и подчерта позицията, че промяната не може да се осъществи от вече познати лица. Докато бъде даден старт на сайта, в социалните мрежи платформата се обръща към читателите с различни рубрики, разказа тя.

"Ние не сме обременени, защото сме млади хора. Нашата свобода идва от факта, че нямаме задно минало. Чисти сме. Стремим се да допринесем в медийната сфера с коментарите, които са необходими - такива, изчистени от странични фактори, от цензура, от обвързаност. Можем да бъдем хората, които да докажат, че младите са промяната. Стратегията ни е свързана с характерните черти на младите хора - фокусирани сме над социалните мрежи, най-използвани, даващи най-бърз достъп до информация. Съвсем скоро ще стартира сайта, в който ще могат да бъдат открити интервюта с политици и обществени личности, а сега развиваме платформата във фейсбук и инстаграм. Чрез кратки текстови съобщения информираме обществото за случващото се. Истината е, че младите са консуматорски ориентирани. За да допринесем за тяхното съзнание, най-лесно е чрез интернет. Към момента младите приемат нашата инициатива отлично. Рубриките ни са достъпни - имаме такава, която ведно изречение представя случващото се през седмицата. Имаме обобщение като обзор, имаме културни спотове".

Екипът на бъдещия сайт споделя убеждението, че децата са тухлите, върху които почива човешкото общество - ако са лоши, следващото поколение също ще бъде лошо. Възпитанието се състои в това, че по-възрастното поколение предава своят опит, своята страст, своите убеждения на по-младото поколение, каза още Димова и сподели виждането на Михаил Митев, че обществото днес има нужда от обединение между "млади" и "стари" - конфликт и разделение, наблюдаващо се още от времето на Възраждането.
Една от рубриките в платформата
"Протестът е вълна от млади хора. Може би средната възраст е около 30 години. Усеща се оптимизъм, надежда, желание за промяна. Тя не е в регламентирана посока - т.е не се споменават имена, а по-скоро модел - на младите хора, имащи чувство за принадлежност и будно съзнание. Всички ние искаме да се развиваме в България, да живеем добре. Ситуацията е критична. Днешното поколение не е обременено от социалистическия режим. Жадуваме за новото, което не е обвързано с миналото. Журналистиката е възможността да задаваш всички възможни въпроси, за да получиш всички възможни отговори. Така постепенно се достига една среда. Истината е субективно понятие, но мненията не са факти. Тоест истината винаги ще бъде една. Това е, което се стремим да правим. Всеки е добре дошъл да се включи към нашия екип. Ние не подкрепяме дадени партии или дадени личности, а мечтаем за европейска визия, поведение, мислене. Не е важно кой, а как. Ремонтът ще бъде осъществен, ако сме единни. Стига вече с ремонти на ремонтите и темподобни - моментът е сега, бъдещето е днес и утре. Време е да поставим основата на държавата".

Днес фактите сочат, че България е най-бедната страна в Европейския съюз. Оглавява и друга срамна класация - на челно място по корупция. 

Бъдещето на държавата, поне нормалната такава, продължават да бъдат младите хора, които тук напускат, търсейки своето бъдеще и развитие в другите страни. Обществото е залято от информация, сочеща за съмнителни и корупционни сделки, случващи се по върховете. Властта от години получава медиен комфорт. Европейският съюз продължава да мълчи относно ситуацията. 

Произвол, беззаконие, липса на бъдеще: България е в клопката на всеобща разруха
, така обобщи ситуацията бившият зам.-посланик на Германия в България Шрамайер. Продължаваме да бъдем част от Европа, но единствено на географската карта. 

Бъдещето започва от днес. И докато главният прокурор твърди, че не вярва в принципа за разделението на властите, младите хора са по площадите, търсещи начина да си осигурят нормален живот. 

Променило ли се е обаче нещо след 1989 година? Фактите сочат, че не. Мисленето на управляващите остана все същото. Толерансът на българина - също. А докато дочакаме европейзиране, можем единствено да се сетим за думите от вече споменатата песен на Подуене блус бенд: "Не искам нито слава, не искам пари. Искам да не ми се смеят отстрани".





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30