Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фестивал за любителите на колелото, виното и хубавата природа в Белоградчик


Първи по рода си фестивал "Колело и вино" ще се проведе през почивните дни в Белоградчик. Инициативата е продължение на приключението "Колело и вино"- една инициатива, която съчетава приятното и полезното, наред с това създава и трансгранични приятелства. 

Наскоро 50-тина любители на велосипеда, природата и хубавото вино се включиха четиридневно приключение с електрически велосипеди, при което бяха обиколени някои от избите във Видинско и пограничния район в Сърбия. Наред с дегустацията на местни вина, любителите на природата имаха възможност да се насладят и на красиви изгледи и местности. Началната точка бе Белоградчик, а крайната- Неготин в съседна Сърбия.

Белоградчик, Фалковец, Дъбравка, сръбското село Роглево и красотите около тях, това беше маршрутът, по който мина групата, за да се наслади на екзотичните вина от Боровица, Ново село, Магура и Буковския манастир в Сърбия. Целта на инициативата бе да се популяризират малко известни места, които да привличат чужди туристи. 

Истинско предизвикателство е продължението-  Фестивал "Колело и вино", каза Евтим Стефанов, организатор на инициативата: 

"В рамките на два дни участниците ще имат възможност на колело да обиколят 10 от най-интересните места на Белоградчишките скали, където ще се дегустират вина от пет изби от България и пет от Сърбия. Прави се за първи път, а идеята е уникална..."

Набелязани са 10 точки, а колоездачите трябва да се ориентират по карта как да стигнат до тях:


"Ако не могат сами да се ориентират, ще могат да се включат в групите с водачи... Наистина не е толкова лесно човек да се ориентира в скалите... Искаме да ги преведем на места като Боров камък, Червената църква, пещера "Лепеница" и до интересни места, които са със спиращи дъха гледки...Това е прекрасен начин човек приятно, лежерно, да опита колкото се може повече вина и да се опита да обиколи и да види повече неща от скалната приказка на Белоградчик." 

Участниците във фестивала може да ползват собствено колело или наето от Приключенския център в Белоградчик. Инициативата няма състезателен характер, посочи Евтим Стефанов:

"Никой няма да бъде дисквалифициран, дори да не успее да обиколи всички 10 места с дегустации. Тези, които успеят, ще получат грамота..." 


Програмата на фестивала е двудневна- в събота и неделя. На 2 август между 15:00 и 15:30 часа ще бъдат наградени с грамота участниците с пълни 10 дегустации. 


Ето и местата за дегустация: Боров камък, Червената църква, пещера Лепеница, Звездна карта, Светилище Маркашница, Панаирището, Чачин камък, Паметникът до крепостта, Еркюприя, Збегове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37