Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еней Бранков: "Най-важното за мен е да обединя хората"

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

8
село Тополовец, Кулско
Снимка: радио Видин

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула. То се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале". Разположена е на високия ляв бряг на река Тополовец. Крепостните стени, обрасли плътно с храсти и дървета, заграждат една площ от около 10-12 дка. Вътре е застроено със сгради. До реката е открито голямо количество желязна сгур. На 200 м източно от кастела, в местността "Градището" са открити останки от цивилно селище, което предстои да бъде археологически проучено. На 3 км от селото  е разположена пещерата "Въркан" с дължина 807 м. Пещерата е известна на местното население. Входът на пещерата е малък и тесен. При дъждове в долината се събира огромно количество вода, която с водовъртеж влиза в пещерата и издава особени звуци. Оттам и влашкото ѝ наименование Въркан (въртележка) или Пеещата пещера. 

Днес в селото живеят около 300 души, някои от тях работят в големите градове, други в чужбина, постоянно живеещите тук са хора в пенсионна възраст, върнали се в родното място, където намират спокойствие и връзка с родовите корени. Според историческите данни, публикувани във "Видинския санджак", селото съществува от 1455 година. Празникът на селото е на Свети Дух. Въпреки че населението е вярващо и почита всички празници, доскоро то не е имало свой храм. Преди две години е изграден параклиса "Свети Дух" с дарения и пари от хората.

параклис

В село Тополовец  се строят големи и красиви къщи, дворовете са подредени и чисти, за всеки стопанин домът е много важен, защото показва неговото благосъстояние и  трудолюбие. Кметски наместник е Еней Бранков. Той е родом от селото, познава хората, разбира ги и си поставя за цел да ги обедини, и всички да работят заедно за доброто на селото. Разговорът ни започва с връщане към историята на село Тополовец:

"Останах да живея тук, много неща ми харесват тук. Има една стара чешма, на 2-3 века е, направена е от Осман Пазвантооглу, но се разруши от вандали. Интересувам се от миналото на селото... Казвало се е село Тополовче, отбелязано е през 1455 във Видинския санджак... Има и римски останки.. Лятото идват доста деца, повечето хора са възрастни, но пак е радостно, защото ни се роди едно бебе, сега имаме десетина деца, които си живеят в селото... Имаме гора, но има и набези вече..."

Еней Бранков си поставя за цел със съмишленици да събере историческите данни за селото в брошура, в която да включи всички  природни, исторически и архитектурни забележителности на село Тополовец. Кметският наместник е издирил и намерил фотографии на почти всички предишни кметове на селото, техни портрети са поставени в сградата  на кметството. Местните хора не забравят и предците си, отдали живота си за свободата на България.  Общо 25 са загиналите герои в Балканската и Първата световна война от село Тополовец. В тяхна памет е изградена паметна плоча.

Еней Бранков пред паметника на загиналите герои в Балканската и Първата световна война от село Тополовец

Предстои да бъде направен покривът на читалището, който не е ремонтиран основно от 70 години, парите за този ремонт са  27 800 лв, а хората от селото са в очакване ремонтът да започне в най-скоро време. Започвайки с темата за ремонтите, продължаваме да говорим за инфраструктурата в селото, как се пътува тук  и необходимо ли е да се ремонтират пътищата 

"Пътищата ни са сравнително добри... Проблемът е пътя от Каленик до Видин. От двете страни пътят е обрасъл, трудно се разминават колите, това е приоритет на община Видин. Работя с четири човека по трудовата заетост, работят по 14 дни, по 4 часа... Като основна цел си поставям да направя основните улици в селото... Надявам се да има проекти за малките населени места - да може да оборудваме читалището с нови столове, да се смени дограмата на читалището, на кметството. Най-важното за мен е да обединя хората, да са единни, да празнуват заедно, да не се делят на групи и да помагат кой с каквото може."

село Тополовец, Кулско
В село Тополовец активно продължава да работи Народно читалище "Светлина 1932", то е един от стълбовете, които съхраняват културното и фолклорно наследство на селото.


Културното средище, създадено през далечната 1932 г., има богата история и дейност, с които може заслужено да се похвали. След демократичните промени, настъпили след 1990 година, дейността на читалището е ограничена, намалява и броят на читалищните работници. Остава само един щатен служител- секретар-библиотекар. Но читалището продължава да живее и възстановява част от своята дейност.


Валерия Въкова е председател на читалището от 2013 година. За нея е гордост, че хората от селото се включват в самодейните състави. Към читалището работят три състава - два за народни танци и една певческа група. В певческата група пеят от 8 до 10 жени, разказва председателят Валерия Въкова.
 
"Ние популяризираме нашия фолклор, защото нашето село Тополовец има едни от на-автентичните хора, които се играят само в село Тополовец, те са специално за нашия регион, в другите села тези хора не се играят, това са влашки хора, пеем и влашки песни, те са по-лирични, по-мелодични... Всички песни са ми любими, предадени са ми от моята майка...Очакваме да почнем да се събираме и да правим репетиции.... Тук се живее прекрасно, имаме си градини, цветя прекрасни хора....Отбелязваме всички празници, юбилеи и рождени дни..."


Танцовите състави, които представят характерни местни хора са гостували на празници и фестивали в съседна Сърбия, Румъния, на международния фолклорен събор в Копривщица и в цялата Видинска област. Днес им липсват изявите и участията и с нетърпение очакват края на пандемията. 


Красимира Спасова не е от селото, тук е омъжена и вече 24 години живее в Тополовец. Научила е влашките хора и участва в женския танцов състав "Веселие", учи и децата на народни хора. В момента работи като библиотекар- секретар в Читалище "Светлина 1932":


"През 2013 година създадохме танцов състав "Веселие", танцов състав " Тополовче", а през 2014 се създаде певческата група към пенсионерския клуб. За момента се разпадна детския танцов състав, няма деца...Нашият репертоар представя автентичните хора, които са характерни за нашето село. Различават се от българските хора със стъпките, те са по-ритмични, музиката е различна, имаме един акордеонист Митко Петров, той ни помага много ...Носиите си ги взимаме от бабините ракли, стари са нашите носии, те са от черно кадифе, всичко е автентично..."

Хората от третата възраст се събират най-често в пенсионерския клуб. Там разговарят, обсъждат проблеми, които ги вълнуват, споделят и радости, и скърби  - казва председателят на Пенсионерския  клуб "Здраве" Ангелина Петрова

 


Още за живота в Тополовец- в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00