Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са важните "други" в живота ни

Снимка: YouTube

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят моделите и схемите, които действат през целия живот. Не замествайте играта с бебето с телефони, игри и забавления. То е много чувствително към всичко около себе си и мозъкът се развива с огромна скорост. Това, което е естествено е най-добрият съвет, няма нужда от скъпи играчки."

Изследванията, които са представени в книгата са в рамките на Теорията за междуличностно приемане и отхвърляне и Теория на привързаността. Според тях значение в живота на човека добиват хората, с които той взаимодейства в рамките на най-малко шест месеца. "Ние сме цялостни и семейните и работните отношения са неразривно свързани, те са част от нашата идентичност. Конфликтите са неизбежни, но е важно как ги решаваме. Когато говорим за топли и приемащи отношения, това не означава, че даваме и разрешаваме всичко. Всичко трябва де балансирано."

Според д-р Надя Колчева в зрялата възраст вече имаме механизми за саморегулация как да се справяме с конфликти, но първите схеми, които сме усвоили винаги важат. Те обаче могат да се наместват и променят. "Вече знаем, че можем да се променяме, вече не се говори за стабилност, а за динамика и промяна на отношенията".

Чуйте още от разговора с д-р Надя Колчева в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 15-ото издание на Международния фестивал "Златен кукер" в София

Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и тази година ще е домакин на 15-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер" от 8 до 12 май в София. Фестивалът ще представи богата програма с прожекции на най-добрите филми в областта на анимационното изкуство , селектирани в десет различни категории, Майсторки класове ,..

обновено на 08.05.24 в 18:11

"Моята обич ще те посрещне" – новата книга на Петър Андасаров

Поетът Петър Андасаров издаде нова стихосбирка с избрана любовна лирика, озаглавена "Моята обич ще те посрещне". Книгата е илюстрирана от Кеазим Исинов. "Всяко едно стихотворение на Петър Андасаров докосва читателя с интонационна и ритмическа лекота, с оригинална образност, с диапазон от контрастни чувства, които лирическият говорител не крие зад..

публикувано на 08.05.24 в 17:52

Никога сянката не е толкова тъмна, че да няма светлина

Серия рисунки, колажи, принтове и обекти показва Десислава Христова в галерия "Аросита" в София. Вълнуват я и изследва сенките и светлината в тях, не само външните, а и най-тъмните, тези, които отчаяно крием от себе си и от другите. "На мен ми харесва да откривам светлината в сенките, да търся ярките цветни неонови проблясъци в хора, обекти и..

обновено на 08.05.24 в 16:19
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46