Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборни политически игри в Плевенско: Малко мандати – много мераци

506 хиляди бюлетини общо ще бъдат отпечатани за гласуването 2 в 1 на 9 юни за 15-и Плевенски многомандатен район. Плевенчани ще гласуват за осем депутати в родния парламент. Някои от водачите на листите вече са официално обявени, за други се спори, при трети – напрежението ескалира. Нищо ново и все пак този път е по-различно заради гласуването за два парламента.

А високите градуси идват от желанието на всички да седнат на депутатската скамейка – в София или Брюксел, нищо че някои дори не стъпиха в града, от който са станали такива.


Официално само БСП обяви водача си в Плевен – Георги Свиленски, някои признават, че това е изненада, но те трябваше да чуят досегашния първи тук Румен Гечев, който още преди месеци не отрече, че може да е в листата за ЕП.

В ГЕРБ не се очакват изненади – вероятно водач ще е Пламен Тачев. Джентълменско споразумение има между съветниците, които остават да работят за местната власт и няма да ги видим в листите. В ДПС се очаква да няма промяна на първия – Марио Рангелов.

В коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" – е сложно, групата в ОбС се разпадна, а дали този път първи ще бъде човек на Демократична България – предстои да се види.

Не са за подценяване в родния град на лидерите им партията на Радостин Василев – МЕЧ, загадка е и дали Слави Трифонов ще е кандидат на ИТН само в Хасково. Все още плевенчани са по-скоро с изразено недоволство от политическите игри.

Този път кореспондентът ни Латинка Светозарова потърси отговор и от творците – скулпторът проф. Кирил Мескин, Николай Неделчев – Кокала и Огнян Кузманов, които са известни не само у нас, но и с творби в престижни галерии и частни колекции. 

Как биха обрисували политическата картина днес?

Подробности чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна