Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика и джаз се преплитат в "02:10" - дебютната песен на Елиа Георгиева

| Интервю
2
Снимка: Дилян Кабранов

Елиа Георгиева започва да свири на цигулка на 6 години в читалището на родния си град Добрич. Още от най-ранна възраст тя е солист на концерти. През 2009 година се мести да живее в Пловдив, където става възпитаник на Национално училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков“. Изявява се като солист и концерт-майстор на симфоничния оркестър към училището. В момента Елиа е студентка  в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ в София. Има присъдени награди от музикални форуми. От ноември 2021г. работи в Симфоничен оркестър на БНР. Част е от проекти на Classic FM, Нов симфоничен оркестър, Drop Down Community, European Recording Orchestra и др. През 2022 г.се присъединява към професионален народен хор „Ваня Монева“, с който водят активна концертна дейност в България и чужбина. През 2021 г. Елиа е финалист в конкурса за композиция „Sounds like you“, а през септември 2023г. печели конкурс, благодарение на който получава възможността да реализира първия си авторски проект, а именно песента „02:10“.


Любовта към музиката за теб започва с цигулката, а откъде идва любовта към пеенето?

Аз съм израснала в семейство на изключително музикални хора, чиято професия обаче не е пряко свързана с музиката. В семейството ми има военни, библиотекари, учители, компютърни специалисти, но не и музиканти. (смее се) Любовта към музиката може би идва от баба ми, която на времето водеше народен хор с възрастни жени в село Българево. Тя ме взимаше на репетиции с нея. Веднъж, мисля че бяхме в село Дебрене на един конкурс и спечелихме награда. Може би тогава се запали в мен желанието да пея.

И днес представяме твоята авторска музика. Песента ти се казва “02:10”. Това е може би часът на нейното създаване?

Точно така! Лично за себе си съм открила, че в малките часове на денонощието съм най-вдъхновена. Песента е посветена на едно взаимоотношение, което за жалост не достигна развитието, което желаех. Като човек на изкуството изпитах необходимостта да “облека” тази случка в мелодия, ритъм, рима. Реших, че е много интересна заигравка с часовника, да използвам различните часове на денонощието.

Музиката и текстът на песента са твои.

Да, а с аранжимента ми помогнаха Константин Ангелов и Веселин Ценов. Изключително съм им благодарна, че усетиха моята идея и я прегърнаха. Бих искала да благодаря и на Денислав Димитров, при когото записах песента.


За вокалната постановка някой помага ли ти? Отиваш ли на уроци по пеене?

За момента никой не ми помага. Не съм намерила време за уроци по пеене, въпреки, че се налага, защото аз самата чувам, че имам нужда от вокален педагог.

Освен, че си студентка, също така и  работиш. Как съчетаваш всичко това?

Не е лесно, но когато гориш за нещата, които правиш - намираш време. Работя в Симфоничния оркестър на БНР и съм изключително благодарна за работата ми. Всеки ден ходя с огромно удоволствие. Също така намирам огромна подкрепа от моите колеги, които са с по-голям опит от моя. Изключително много ми помагат, когато имам нужда, защото освен невероятни професионалисти са и прекрасни, сърдечни хора. Много харесвам средата в нашия оркестър и съм благодарна за възможността да работя там.

Между всичките ангажименти, които имаш намери време да напишеш и запишеш първата си авторска песен. Може би няма да е и последната?

Сега работя по втората си песен, която до няколко месеца ще стане факт. Трябва да съчетая времето си с това на други музиканти, с които да я запишем.

Кои са музикантите, с които записвате “02:10”?

Константин Ангелов е басист и китарист в песента. Аз свиря на цигулка и укулеле. Моят баща ми подари за рождения ми ден преди няколко години укулеле. Не мога да кажа, че много добре свиря на него, и че съм професионалист, но нструментът изключително много ми помага да реализирам музикалните си идеи. През последните две години взимам участие в “Уке фест”. Организаторите на този фестивал - Петър и Велизар са мои близки приятели. Песента  “2:10” за първи път прозвуча на сцената на този форум. Участието в него допълнително ме развива, защото всяка година гледам да съм по-подготвена от предходната.

Суинг и джаз се преплитат в песента. Това ли е стилът, в който искаш да звучи твоята музика?

Според мен да съчетая суинг, джаз и поп с класическа музика е интересна идея. В песента съм включила две класически произведения, които оставям на слушателите да разпознаят. Смятам, че така вкарвам още една част от себе си в песента, когато вплитам класика в суинг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05