Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да видим електронното си досие

За година и половина – от 29 септември 2022 г. до сега, повече от 60 хил. души у нас следят информацията от личното си здравно досие мобилния си телефон. Около 100 хил. пък са тези, които  ползват досието си през лаптоп или компютър.

Това каза за Радио Варна Ивайло Стойчев, мениджър проекти в "Информационно обслужване" – компанията, която разработи системата за  електронните досиета в декстоп (за компютър или лаптоп, уеб т.е.) и мобилна версия (за смартфон или таблет).

Всеки един българин има електронно здравно досие. Изискването да видите личните си здравни данни е да разполагате с квалифициран електронен подпис, т.нар. КЕП (флашка) или да имате облачен (мобилен) електронен подпис. Обмисля се и вариантът достъп до досието да бъде даван и в регионалните офиси на РЗИ и НЗОК - подобно на принципа, по който работят банковите институции на гише, обясни Стойчев. 

Информацията, която се съхранява в досието и е видима за потребителите е за извършените медицински прегледи, направени лабораторни изследвания, издадени рецепти, направления, както и за всички медицински предписания за непълнолетните деца - поставени ваксини, издадени електронни медицински бележки и др. Има данни и за кръводарявания и за дните на болничен престой. Информацията се базира на данни, подадени от общопрактикуващите лекари и други медицински специалисти, независимо от източника на финансиране на здравните услуги - платени от НЗОК или от пациентите.

Все още историческите медицински данни в електронното здравно досие не са факт. В бъдеще обаче ще бъдат видими и удостоверения за здравното състояние на шофьори и кандидат-шофьори, медицински прегледи преди започване на работа, предстоящите профилактични прегледи и дори изтичащите срокове по направления и рецепти за медикаменти, плащани от Здравната каса.

Входът за портала е htpps://my.his.bg, а мобилното приложение -еЗдраве“ може да бъде изтеглено безплатно от двата големи магазина за приложения  - Apple Store и Google Play.

Как може да видим електронното си здравно досие и какво се съдържа в него? Чуйте обясненията на Ивайло Стойчев в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забалежителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Във Варна връчват журналистическата награда "Златният тризъбец"

Виолета Тончева е носителят на журналистическата награда "Златният тризъбец". Тържественото връчване на приза ще бъде от 11 часа днес в арт салона на Радио Варна. Събитието е част от двудневната юбилейна програма във връзка с няколко кръгли годишнини - 100 години от създаването на Варненска журналистическа организация, 100 години „Варненски..

публикувано на 10.05.24 в 08:00

Варненец дари средства за литературен конкурс в своето училище

Творческо предизвикателство за писане получиха в самия край на училището абитуриентите на варненското Средно училище с езиково обучение (СУЕО) "Александър С. Пушкин". Бивш възпитаник дари сума за награден фонд на конкурс за есе на тема „Личността, която ме вдъхновява“, като единственото му желание е било да бъде организиран за бъдещите абитуриенти..

публикувано на 10.05.24 в 06:55

Във Вълчи дол организират благотворителен концерт „Заедно за Веси“

Благотворителен концерт в помощ на 12-годишната Веселина ще има във Вълчи дол на 14 май, вторник.  Той е част от мащабната кампания, чиято цел е в кратък срок да бъдат събрани 37 500 евро за спешна и сложна операция на момичето в Турция. Концертът е организиран от учители от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол. Залата на Културния дом в града ще..

публикувано на 09.05.24 в 17:50

Максуда: живот между сметта и канализационната вода

Най-голямата ромска махала във Варна е Максуда. Впечатлява с това, че е разположена в центъра на града: южно от ул. „Капитан Pайчо“. Разделена е на три района: ул. „Петко Напетов“, „Корея“ до хлебозавода и „Дерето“. В Максуда ромите са единни, но не обичат неканени гости. Ежедневието им е потопено в една различна реалност...

публикувано на 09.05.24 в 14:09

Търсят се още между 20 и 40 доброволци за Маратон Варна

Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Стартът е в 9.30 ч. в неделя от площад „Независимост“, а началото на трасето преминава през пешеходната зона до главния вход на Морската градина, през част от нея и след това по пътя за „Златни пясъци“ от ИУ – Варна до Евксиноград. Общият..

публикувано на 09.05.24 в 11:41

Празнуваме Летен Никулден

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област...

публикувано на 09.05.24 в 06:13