Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва информационна кампания за борба с наднорменото тегло

Снимка: pixabey.com

Информационна кампания "Да поговорим за затлъстяването" започна в големите градове на страната. Тя е инициирана от сдружение "Институт за граждански инициативи ЕТОС" в отговор на статистиката от последните години относно сериозността на проблема и неговото неглижиране, както и във връзка с прогнозите, че след 10 години половината от населението в световен мащаб ще бъде с наднормено тегло. Това обясни председателят на организацията Мария Янева и уточни, че в момента със затлъстяване и наднормено тегло у нас е 63% от възрастното насeление. 

"Миналата година направихме първи опит да говорим по този въпрос и бяхме силно озадачени от обществената реакция. Сякаш това е нещо, за което не трябва да се говори, определено има стигма върху проблема, хората не разбират изначално, че това е заболяване. Особено, когато става дума за подрастващите, се коментират едни такива неща, като "Ама той много сладко си хапва", "Много му е вкусно на детето", тоест нашата народопсихология по никакъв начин не кореспондира с разбирането на медицинския проблем затлъстяване и с това доколко сериозно е като последствия за здравето. Затова решихме, че трябва да бъде направено нещо... Колкото по-рано започнем да говорим за това в България, толкова по-голям шанс имаме да повлияем на тази тенденция. Имаме едно подрастващо поколение, което е добре да бъде обучено сега, защото след 10 години то ще гледа следващо поколение."

Мария Янева припомни и здравните последици от наднорменото тегло и затлъстяването. 

"Знаете, България сме първенци по сърдечносъдови заболявания в Европа. Всички сърдечносъдови заболявания са свързани с нарушението и на метаболитните процеси, и повишеното кръвно налягане, диабет тип 2 също се индуцира с повишеното тегло, над 12 вида ракови заболявания се свързват изцяло с този показател..."
 
Асоциацията на студентите медици в България се включва в инициативата, като целта ѝ е да допринесе за подобряване на информираността на обществото, обясни председателят на организацията Лидия Делчева. 

"Ние целим повишаване на информираността във всички възрастови групи. Няма как да очакваме децата да разпознават и разбират проблема със затлъстяването, без техните родители да го правят. Затова имаме фокус върху децата, но въпреки това не смятаме, че трябва да се пренебрегне някоя друга възрастова група. Затова целим повишаване на информираността цялостно на обществото."
 
Целта на организаторите е това да не бъде просто еднократна кампания, а целогодишна инициатива за борба с наднорменото тегло и затлъстяването у нас. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38