Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Снимка: Радио Видин

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не функционира от 2018 г., обясни за Радио ВИДИН избраният наскоро кмет на Паволче Петрана Ангелкова. Тя допълни, че възраждането на сградата е важно за селото, много и жителите са учили в нея:

"Както повечето училища, които са затворени в България, демографски срив, намален брой ученици... Това са основните причини училището да не функционира. Сградата е на два етажа, голяма хубава сграда, с училищен двор с игрище, с 8 класни стаи, със столова, но в момента, тъй като не е използвана дълги години, в момента е в по-окаяно състояние, в рушащо се състояние... Има нужда от ремонтни дейности. Разбира се това, че се намира решение сградата да продължи да съществува е добре. Това е радост за жителите на село, защото тук всеки един жител е учил в това село, както и деца от съседното село Челопек. Затварянето на училището беше голяма болка за нас. Така че всеки би се радвал на тази новина за включването на училището в този трансграничен проект, все пак ще се обучават деца от България, от Сърбия, ще привлича много хора, селото ще се съживи..." 

Сградата на училището в Паволче се планира да бъде основно ремонтирана, също така да бъдат обособени учебни стаи и помещения за нощувка, поясни при представянето на проекта заместник-кметът на Враца Цветан Стойчков. По думите му проектът е одобрен и класиран, но е необходимо собствеността на сградата да се върне обратно на Общината. Кметът на Враца Калин Каменов изрази увереност, че проектът ще даде възможност учениците от страната да се запознаят с природата и да натрупат знания, които трудно биха могли да получат в класните стаи, като това ще е от полза и за държавата, и за общината. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00