Къде греши България в развитието си спрямо останалите европейски държави?

В тринайсeтия си доклад за напредъка на България и Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка Европейската комисия (ЕК) заключава, че България е отбелязала слаб и крехък напредък от последния доклад насам. Като проблемни теми говорителят на ЕК Марк Грей посочи спорните назначения на ръководни постове в България, както и бягството от правосъдието на фигури от организираната престъпност.

Фактът, че в рамките на 18 месеца България е имала три различни правителства не помага за постигане на консенсус, посочва ЕК. Марк Грей обаче подчерта, че ЕК не дава оценка на сегашното правителство или на предходния кабинет, а на процесите в страната като цяло. Според анализа за миналия програмен период на Реналдо Мандметс, началник на отдел "България" в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия в периода 2007-а - 2013-а година, наистина някои страни - членки се представят по-добре от други. Според него това е така, защото в някои страни има политическа стабилност и министрите са по-ангажирани със случващото се в страната.

Един от основните проблеми в България според Мандметс е, че всичко тук отнема много време. Всички решения се вземат много бавно. Три-четири пъти по-бавно отколкото в останалите европейски страни. Положителното според Реналдо Мандметс е, че България постигна това да няма прекъсване на плащанията от ЕС в продължение на 2 години. По думите му, България се нуждае от сериозни усилия, за да подобри нефункциониращата си правосъдна система и за да се справи с корупцията там; трябва да бъде обърнато внимание на малките и средните предприятия, които са експортно ориентирани, защото брутният вътрешен продукт ще се увеличи само благодарение на износните индустрии и това може да се случи само за няколко години. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!