Eвропа преди новините: Ограниченията за българи и румънци в Европа - проблем или просто европейски предизборни ходове

Настроенията в някои европейски държави за ограничаване на свободното движение на гражданите от България и Румъния напоследък става обект все по-разгорещени дебати в институциите на Евросъюза. Не е необходимо да се сочат с пръст българите и румънците, и да се използват за популистки цели, на всички нас ни трябва обективен дебат, базиран на цифри и данни, каза българският евродепутат Андрей Ковачев по време на дискусията „Мобилността в Европа - социален туризъм или свободно движение на хора”.
Българите и румънците не представляват заплаха за западните си съграждани - български емигрантски общности са съществували от доста години в държавите на Европейското Средиземноморие, и във Франция и Германия… това смятат български учени, които наскоро издадоха сборника „Етнография на миграциите на българите” .
За светлата и тъмната страна на българската емиграция през годините разказва един от авторите на сборника – доктор Мила Маева от БАН…Нейните проучвания доказват, че светлата страна на българите-емигранти преобладава и голяма част от тях са били и са уважавани хора във втората си родина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!