Ще запазят ли позициите си на балансьор в ЕП партиите от Либералния алианс?

Близо месец и половина преди изборите за Европейски парламент силите между лявото и дясното изглеждат изравнени, което пък прави стабилен центъра в лицето на Алианса на либералите и демократите за Европа – смята евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова.


Левите и десните не успяват да мобилизират повече съмишленици. След финансовата криза настъпи отлив от дясната политика на рестриктивни икономии, които удариха силно бюджетите на страните-членки и на отделните семейства.

Тогава гражданите на ЕС съюз решиха, че десните са виновни за кризата и трудното възстановяване и се получи лява вълна при изборите през този период. Но свежият тласък, който получи левицата, вече не е така осезаем. В по-голямата си част гражданите на ЕС са разочаровани и от левицата, и от десницата. Те се превърнаха в евроскептици и аз не вярвам, че само месец и половина преди изборите една от двете партии – Партията на европейските социалисти и Народната партия да получи убедителна преднина.

Затова очакванията ми за тежестта и ролята, които ще имат либералите, са засилени – смята евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова. 

Алиансът на либералите и демократите за Европа винаги досега сме били третата политическа сила в европейския парламент, като целта ни е да запазим мястото си и по този начин да дадем отпор на националистическите нагласи– каза Хюсменова. 

Дали Филиз Хюсменова предвижда появата на нови крайнодесни ксенофобски партии, какъвто тон дадоха изборите във Франция?

Основните партии, които ще участват на евроизборите, вече са известни и не очаквам нови на този етап. От месеци се работи за обединение на националистическите партии отстрани с оглед на евроизборите. Засега те обаче не успяха да постигнат по-голямо представителство в европейския парламент.

Просто ни притесняват идеите, които са в противоречие на основните ценности на съюза – като свободата да живееш и да работиш навсякъде.


По-големият въпрос, който ни притеснява, е защо се засилва националистическата вълна в Европа. Отговорът до голяма степен е в социалното недоволство. Кризата доведе до притеснението за работното място, до притеснението да не би то да бъде заето от чужденец. Отдалечеността на институциите от гражданите и проявената нетолерантност – са другите фактори, които „наторяват” градината на евтиния популизъм – смята Филиз Хюсменова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!