Ивайло Калфин за изслушването на ЕГИ "Един от нас" в ЕП

Гражданската инициатива «Един от нас» беше изслушана в Европейския парламент. Кампанията, събрала над 1 милион и 800 хиляди подписа на граждани на съюза, настоя Еврокомисията да прекрати финансирането на научни и здравни проекти, свързани с използването на човешки ембриони и стволови клетки от тях, както и да забрани абортите.

От „Един от нас” се позовават на решението на Европейския съд по случая Брюстъл, който дефинира  човешкия ембрион като начало на развитието на човешкия живот.  Човешкият ембрион е един от нас и споделя човешката ни природа, казват от Иницативата и настояват никакъв бюджет да не бъде заделян за финансиране на дейности, които разрушават или унищожават човешки ембриони, включително  и тези които имат за цел да се придобиват стволови клетки.

Българският евродепутат Ивайло Калфин, който участваше в изслушването се обяви в защита на научните изследвания.

На 27 май Европейската комисия трябва да обяви дали ще предприеме мерки в исканата от гражданите посока.

Европейските граждански инициативи са въведени с Договора от Лисабон и позволяват на 1 милион граждани от поне една четвърт от държавите-членки на ЕС да поискат от Европейската комисия да предложи законодателство в области, които попадат в рамките на нейните правомощия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!