Възможна ли е зелената икономика в Европа и как да насърчим повторното използване на отпадъците?

Като цяло европейците се радват на добро качество на живот, с лесен достъп до продукти и услуги. Мнозина приемат тази ситуация за даденост, но е факт, че използваме природните ресурси по-бързо, отколкото те се самовъзстановяват. Затова и в Европа понятието „зелена икономика“ отдавна не е нещо непознато. Напротив, Европейската комисия вече предложи програма за действие в областта на околната среда, наречена "Да живееш добре, в рамките на ограниченията на нашата планета".

Тя ще налага стратегии за опазване на околна среда до 2020 г., а целта е да бъдат защитени по-добре природните ресурси, като се насърчи по-ефективното им използване и се ускори прехода към нисковъглеродна икономика. Един от пътищата за това преминава през рециклирането на отпадъците и повторната им употреба.

За целта обаче европейците трябва да бъдат насърчени. Добър пример в тази посока дава  информационната кампания на Европейската комисия "Generation Awake" ("Будно поколение"). Задачата й е да обърне внимание именно на ефективното използване на ресурсите.

По думите на Петър Нацев, ръководител на отдел "Комуникации и информация" в Представителството на ЕК в България, всяка година в Европа се изхвърлят 2500 милиарда тона отпадъци, т.е. един жител на ЕС генерира средно по около 5 тона боклук годишно. Целта на ЕК е до 2020 година в Европа да се рециклират 50 процента от генерираните отпадъци.

За да подпомогне този процес, и - най-важното - да промени съзнанието на възможно повече свои граждани, Европа реализира редица информационни кампании. Създаването на "будно" и отговорно за проблемите на природата поколение е и задачата на инициативата „Generation Awake”, която се реализира в страните-членки по идея на Генералната дирекция „Околна среда“ на ЕК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!