Еврорадиоигри: Колко са на брой на комисиите в законодателния орган на Европа и каква е тяхната роля

Най-важните институции към Европейския парламент са неговите постоянни и няколко временни комисии, именно на техните заседания се взимат решенията за развитието на Стария континент.
Постоянните комисии в ЕП вече имат своите нови председатели, след провелите се евроизбори на 25 май 2014 година, повечето евроодепутатите вече заемат местата си в комисиите и през есента естествената конкуренция между тях ще бъде не толкова по политическите рамки на проблемите, колкото до по-бързия достъп на проекторешенията на комисиите в пленарната зала в Европейския парламент.
Двайсетте комисии работят почти на същия принцип, на който работят и комисиите в българския парламент – ролята им наподобява на българските, броят им - също - с тази разлика, че техният състав е по-многоброен - от 25 до 71 евродепутати, в зависимост от тематиката на институцията.
Днес в Евранет - радиоигри слушателите бяха провокирани от въпроса колко са на брой на комисиите в законодателния орган на Европа и каква е тяхната роля. Коментарът в ефир беше на Бойко Благоев, който отговаря за връзките с общестността в офиса на Европейския парламент в София.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!