Владо Руменов: Проектът "Яйлата" е пример за "бутафорна и подменяща същността псевдореставрационна намеса"



От Гражданската инициатива за опазване на българското културно наследство сигнализираха, че европейски средства се използват за унищожаване на българското културно наследство. Поводът е непрофесионална и лоша реставрация на археологическия резерват "Яйлата". 

Проектът  "Яйлата, античната врата на Добруджа", финансиран по Оперативната програма "Регионално развитие", е един от примерите за "бутафорна и подменяща същността псевдореставрационна намеса". Това заяви художникът Владо Руменов от гражданската инициатива, откъдето настояват процедурите, през които проектът е минал, да бъдат спешно инспектирани от независима експертна комисия с международно участие.

Археологът проф. Диана Гергова коментира проблемите около непрофесионалното възстановяване на културните паметници и корупционни интереси около реализацията на европейските проекти.

Европейската асоциация на планинските общини "Евромонтана" проучва възможностите за по-ефективно ползване на горите на местно равнище. Планинските общини в Европа искат реална подкрепа за разработване на планове за устойчива енергия. Кореспондентът ни в Благоевград Кети Тренчева обобщи най-важното от срещата на Европейската асоциация "Евромонтана".

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!