ЕК отпуска 18 млн. евро за покриване на щетите от наводненията у нас


Европейската комисия отпуска на България пари от европейски фонд "Солидарност" за покриване на щетите от наводненията., при които загинаха близо 30 души, но те са по-малко от поисканите, това съобщиха от ЕК в края на миналата седмица.

При поискани над 18 млн. евро, ЕК предлага на България да бъдат отпуснати само 10.5 млн. евро. Най-много средства 60.2 млн. евро се предлага да бъдат изплатени на Сърбия, а още 8.9 млн. евро на Хърватия.

Пакетът от 80 млн. евро помощ за трите страни предстои да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз и от Европейския парламент. Средствата са за възстановяване на инфраструктурата и покриване на разходи по спасителните операции, както и за почистване на засегнатите от наводенията региони.

Най-голямата помощ от 60.2 млн. евро. ЕК отпуска на Сърбия, която е пострадала най-тежко от трите страни. Щетите от невижданите наводнения са оценени на над 1.1 млрд. евро от властите в западната ни съседка. Към 1 мил и 600 хиляди  нейни жители са засегнати от наводненията.

Сърбия е в преговори за членство с ЕС и по тази причина има право да получи помощ, уточняват Европейската комисия.
При незапомнените наводнения в средата на май 2014 година 60 души загубиха живота си, а в документалния филм на ООН за наводненията в Сърбия оцелелите сравняват случилото се с цунами.

За нас трагедията, която преживяха хората в съседна Сърбия, изглежда близка, защото много българи също загубиха домовете си, реколтата, препитанието, загубиха близки. Пороите нанесоха щети и на публичната инфраструктура - разрушени пътища, електропроводи, ВиК съоръжения, телекомуникации.

Потопът в Аспарухово през юни 2014 година, отнел живота на 13 души, остана като една от най-големите трагедии у нас, причинни от природно бедствие, и може би - от човешко бездействие. Вече 4 месеца община Варна очаква обещаните евросредства за възстановяване на пораженията. Последното решение на ЕК дава надеждата, че достъпът до тези средства ще бъде скоро открит. Интервю по темата с кмета на Варна Иван Портних. В репортажа са използвани документални записи от филмов материал на ООН за Сърбия.
 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!