Европейският парламент одобри състава и приоритетите на новата Европейска комисия


„Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение, да се справим с безработицата, младите да получат възможности, иначе ще се провалим“, каза  пред евродепутатите  новоизбраният председател на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той представи  работната програма, разпределението на ресорите и приоритетите за работа. Петър Петров от представиелството на институцията в София  подчерта, че  това е първата комисия, която започва работа според графика  и без забавяне - от 1 ноември, че състават и е  впечатляващ - четирима бивши премиери, 18 бивши министри, 7 досегашни еврокомисари. Сред тях с важен ресор и висока позиция на  вицепрезидент на ЕК е българката Кристалина Георгиева.

Юнкер обеща  нов и по-ефективен стил на работа, до Коледа  пакет  за заетост, растеж и инвестиции, посочи  като приоритети приемането на нови  директиви за създаване на единен пазар на дигиталните услуги, нов съюз на капиталовите пазари и нов енергиен съюз.

 ЕС внася 53% от консумираната енергия,  близо 90% от суровия петрол, 66% от природния газ и 42% от твърдите горива.  През миналата година са платени около 400 млрд. евро за  енергийни ресурси от външни доставчици. „Енегрийната зависимост е на общоевропейско ниво, а не за всяка страна по отделно“,  подчерта  евродепутатът Владимир Уручев и посочи, че  трябва да бъдат взети важни решения, които не са еднозначни. Новата европейската политика по отношение на енергетика би се отразила благоприятно и на България,  е убеден  евродепутатът  Владимир Уручев.

  НОВИНИ  от  Европейския парламент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!