Европейският парламент обсъжда нови мерки за борба с младежката безработица


Най-новият план за осигуряване на 1 млрд. евро за Младежката инициатива за заетост през 2015 година е една от основните теми през новата пленарна сесия на Европейския парламент.

По време на провелия се дебат мнозинството от изказалите се подкрепи идеята за увеличаване на размера на предварителното финансиране на проекти за намаляване на младежката безработица, както и на разработването на дългосрочни мерки и провеждането на структурни реформи.

Членовете на ЕП наблегнаха на необходимостта ЕС да действа бързо, за да се намали броят на младите безработни, достигнал 7.5 млн. души в цяла Европа. В най-тежко засегнатите райони, особено в Южна Европа, нивата достигат до 50% за 15-24 годишните. Европа може да загуби цяло поколение млади хора, защото те не са в състояние да започнат самостоятелен живот и да развият творческия си потенциал, заявиха депутатите. Някои от взелите думата изразиха съмнения в способността на страните членки да използват средствата ефективно и да подпомогнат създаването на дългосрочни работни места, вместо да изхарчат парите за „бързи и временни“ решения.

Европейските страни в момента въвеждат „Гаранцията за младежта“ - мерки, създадени с цел да се намали младежката безработица чрез ускоряването на прехода от училище към работа. Финансирането по Младежката инициатива за заетост допълва парите от Европейския социален фонд (ЕСФ) в държавите членки с региони, където младежката безработица надвишава 25%. По този начин предварителното финансиране на разположение за държавите членки на ЕС, би се увеличило тридесет пъти за 2015 г. и би подкрепило усилията им за осигуряване на заетост за 650,000 младежи.

Парламентът и Съвета ще трябва да изменят правила на ЕСФ до лятото, за да може промените в Младежката инициатива за заетост да влезнат в сила през 2015 година.

Губи ли и България  eдно цяло поколение млади хора и и от страните ли сме, които търсят бързи решения, изразходвайки евросредства без дългосрочен ефект за борбата с младежката безработица?

По темата е разговорът със Зорница Славова, икономист от Института за пазарна икономика и Надя Василева от българското представителство на консултантска компания в сферата на човешките ресурси.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!