Първа седмица на доброволчеството в София

Доброволчеството играе важна роля в Европа. Възможно е дори вече да участвате в доброволна дейност, без дори да си давате сметка за това: помагайки във вашия спортен клуб, помагайки на по-възрастен член на вашата общност или събирайки боклук в гората, или на плажа. Всъщност спортът и дейностите на открито са основните доброволчески сектори в Европа, след които се нареждат образованието, изкуствата и музиката, и асоциациите в областта на културата.

Следавйки  европейския опит, посолството на Германия в София със съдействието на платфорамта TimeHeroes организира „Форум на доброволчеството“ на 26 април 2015 г. (неделя) между 10.00 и 17.00 часа в пространството до НДК. Той е част от първата Sofia Volunteer Week и се реализира под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

С „Форума на доброволчеството“ организаторите искат да акцентират на полезните ефекти от редовното доброволчество, защото да си полезен и отговорен дава повече на теб, отколкото ти даваш от себе си.

Целта на Sofia Volunteer Week е да даде повече публичност на доброволчеството, като фокусира публичния и медиен интерес в рамките на една седмица, създаде критична маса от доброволци и вкара доброволчеството във всекидневието на хората.

По темата говори Маркус Хаас, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите“ в посолството на Германия в София.  Преводът е на Елена Даскалова.  Своето мнение сподели и Таня Кирова, координатор на фондация "Вземи ме вкъщи", която съществува благодарение на доброволци, които помагат в намирането на нов дом на животни, предлагани за осиновяване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!