Европейският парламент за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет


Защитата на финансовите интереси на Европейския съюз е основен елемент в политическия дневен ред на Съюза с цел укрепване и повишаване на доверието на гражданите и гарантиране, че техните пари се използват по предназначение. Европейският парламент обсъди на седмичната си сесия в Страсбург годишния доклад за 2014 г. за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет. В доклада ЕП настоятелно призовава България, Франция, Гърция и Словакия по-бързо да възстановят неправомерно използвани европейски средства. По думите на евродепутата Андрей Новаков обаче, не става дума за измами: „Още преди одита на ЕС България сама посочи къде са й грешките в управлението на проекти. Много често бенефициентите бъркат, понеже има дълги и тежки процедури, които са често пъти неясни. Това е доклад, в който говорим за грешно изразходвани средства, които в по-голямата си част са грешки, които хората са направили от незнание или от липсата на опит в управление на европейски средства. За по-добри резултати в борбата с нередностите в ЕС ни трябва опростяване на  работата с еврофондовете, включително общ модел за обществени поръчки. Единствената критика, която мога да видя в доклада по отношение на България, това е, че темповете на връщане на неправилно разплатените пари е все още бавен“, заяви Новаков.

Това е първият годишен доклад по темата на ЕК, който се изготвя със съдействието на държавите-членки. Той представя подробен анализ и препоръки за постигане на конкретни резултати в борбата с финансовите измами в ЕС.

На сесията в Страсбург евродепутатите приветстваха националната ни стратегия за борба с измамите и корупцията, както и реформите при обществените поръчки. По думите на евродепутата Андрей Новаков българските власти работят в добро сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите – (OLAF). Ролята на OLAF е да защитава финансовите интереси на Съюза, като тя отговаря за борбата с измамите със средства от Европейския съюз във всички институции и за координирането на компетентните органи в държавите членки.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!