Надя Мурад и Ламия Башар са сред претендентите за наградата "Сахаров"

| обновено на 10.11.16 в 09:50

Журналистът Джан Дюндар и други активисти за свобода на изразяване в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев и представителките на малцинствената общност езиди Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалните престъпления на ИДИЛ, са финалистите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2016 г. Това стана ясно след гласуване на комисиите по външни работи и развитие на 11 октомври. Носителят ще бъде определен от политическите лидери в ЕП на 27 октомври, а награждаването ще се състои на 14 декември.

Бившият главен редактор на турския ежедневник "Джумхуриет" Джан Дюндар е задържан през ноември 2015 г., след като неговият вестник публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Джан Дюндар бе осъден по-късно на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни - присъда, която той обжалва. Срещу него има и опит за убийство през май 2016 г., след случая той напуска Турция.

Мустафа Джемилев е бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. Когато е на 6-месечна възраст, Мустафа е депортиран заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне в родните си места едва 45 години по-късно. След анексирането на полуострова от Русия отново е лишен от правото да влиза в Крим.

Надя Мурад и Ламия Башар са от иракското селце Кочо, което през лятото на 2014 г. попада под контрола на ИДИЛ. Двете млади жени стават част от хилядите езидки, взети в плен от терористите и превърнати в сексуални робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу езидите.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи, преследван заради либералните си възгледи.

Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в ЕП. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.

Интелектуалната свобода има първостепенно значение за човешкото общество, това е написал Андрей Сахаров в своето есе за мира от 1968 година. Съветски ядрен физик, активист за правата на човека, носител на Нобеловата награда за мир, политически затворник. Сахаров е един от основните учени, работили върху съветската ядрена програма непосредствено след края на Втората световна война.

В интервю за "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев говори за регламента на конкурса и за значението на наградата като продължение на основополагащите идеи на европейската общност. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!