НАТО на 70 години: ЕС, сигурността на Европа и равносметка за евроатлантическото единство

Снимка: en.wikipedia.org


Погледите вече са насочени към срещата на върха в Лондон на 3 и 4 декември, на която бъде отбелязана 70-ата годишнина на НАТО, а лидерите на 29-те страни членки ще се опитат да демонстрират единство, изправени пред въпроса за бъдещето на алианса.

Очаква се по предложение на Париж и Берлин ядро от "мъдреци" да помогне с реформите в НАТО, след като американският президент постави под съмнение неговото значение, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че алиансът умирал и с това предизвика вълна от реакции в Европа.

Така в края на ноември на среща на външните министри на НАТО, темата за евроатлантическото единство и отношенията между ЕС и САЩ измести всички останали.

„Критиците казват, че координацията в НАТО, било то военна или политическа, не работи - и това е вярно. Не искам да повтарям заглавия или конкретни изявления, но със сигурност не е добре да няма координация в организация като НАТО ",

заяви Жан Аселборн, министър на европейските и външните работи на втория ден на Съвета по външни работи преди две седмици в Брюксел.

Нито неговата страна, нито друга държана-членка е в състояние да гарантира сама сигурността си, допълни Аселборн, но призна, че съюзът наистина е страдал от липса на координация след нахлуването на Турция в Северна Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази несъгласие с „драстичната оценка“ на френския президент Еманюел Макрон за НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също отхвърли квалификацията, изказана от френския лидер. 

Като знак, че трансатлантическа връзка и трайния ангажимент на ЕС и Алианса да работят заедно, военните министри на страните от Евросъюза одобриха 13 нови проекта по линия на Постоянното структурирано сътрудничество. Така броят на съвместните проекти в областта на сигурността и отбраната става 47.

Федерика Могерини, върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност:

"Сътрудничеството и партньорството между ЕС и НАТО никога не са били толкова силни. Единодушни сме, че силните позиции на ЕС в областта на отбраната укрепват позициите на НАТО, а силните позиции на НАТО, от своя страна, са важен фактор за сигурността на Европа. "

Няколко дни преди срещата на НАТО на 3 и 4 декември в Лондон, в която се очаква да участва американският президент Доналд Тръмп, страните членки на НАТО постигнаха споразумение, което ще позволи на САЩ да внасят по-малка вноска в бюджета на алианса.
Българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО ще бъде ръководена от президента Румен Радев, а заедно с него за Лондон пътуват двама вицепремиери - Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева.

"Не считам, че НАТО е в "мозъчна смърт". Сигурността на Европа е пряко свързяна с НАТО и със САЩ, и затова толкова внимание се отделя на споделената отговорност. Това е ангажимент на всеки един съюзник в този политически-отбранителен съюз", заяви Захариева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!