Гражданските права в европейския дебат

Заедно със зачитането на човешкото достойнство, свободата и равенството, сред основните ценности, на които се основава Европейският съюз, са демокрацията и принципите на правовата държава.

Можете да ги откриете не само в член 2 от Договора за Европейския съюз, но и в разговора на Любомира Константинова с депутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Петър Витанов.

А всички лични, граждански, политически, икономически и социални права, с които се ползват хората в Европейския съюз, можете да откриете в Хартата на основните права на Европейския съюз.

Хартата, разбира се, допълва националните системи, а не ги заменя. Ако индивидуалните основни права не се спазват, националните съдилища трябва да се произнесат по въпроса. Физическите лица могат да се обърнат също към Европейския съд по правата на човека, който се произнася по нарушения на гражданските и политическите права, установени в Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. В специфични случаи, когато държава членка не спазва правото на ЕС и нарушава нечии права, Европейската комисия също може да заведе дело срещу нея пред Съда на Европейския съюз.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!