Брюксел предлага 2021 да бъде Европейската година на железопътния транспорт

Европейската комисия предложи 2021 г. да бъде обявена за Европейска година на железопътния транспорт, за да се подпомогне постигането на целите от Европейския зелен пакт в областта на транспорта. Целта е до 2050 г. да се постигне неутралност по отношение на климата.

Тъй като транспортът представлява една четвърт от емисиите на парникови газове в ЕС, секторът ще играе решаваща роля в това отношение”, каза евродепутатът Андрей Новаков, който е и председател на Управителния съвет на европейската ЖП асоциация „Железопътен форум Европа".

Трябват много инвестиции в тази сфера, така че да направим жп транспорта отново привлекателен – да има нискотарифни влакове, които да са конкурентни на самолетите и на автобусите, с които да се намялят задръстванията и вредните емисии, както и трафика в градовете. Чрез кампании ще популяризираме жп транспорта и ще привличаме пътници. Жп индустрията трябва да бъде отново и атрактивен работодател, както и оператор на услуги“, каза още Андрей Новаков.

Предложението на комисията за обявяване на 2021 г. за Европейска година на железопътния транспорт трябва да се приеме от Европейския парламент и съвета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!