Българският евродепутат Емил Радев апелира за незабавно преразглеждане на Дъблинския регламент и законодателството, свързано с убежището

Снимка: Ройтерс


Мигрантският натиск, който от края на февруари нарасна значително по гръцко-турската граница, повдигна с нова сила въпросите за ефективната  охрана на външните граници на Европейския съюз. Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев апелира за „незабавно преразглеждане на  Дъблинския регламент и законодателството, свързано с убежището“. Той алармира в Европейския парламент за риска от нахлуване на нелегални мигранти и през българо-гръцката граница, която е само на 30 км от границата между Гърция и Турция, а междувременно най-старият континент се оказа изправен и пред нова глобална заплаха – разпространението на коронавируса.

Европейската комисия отпусна финансова и техническа помощ за Гърция за справяне с мигрантската криза и се ангажира да следи внимателно ситуацията в България и Кипър. Настоявайки за подкрепа във връзка със засиления мигрантски натиск по външните граници на Съюза, Емил Радев изпрати писмен въпрос до Комисията дали се предвижда отпускането на финансова помощ за България и ако да - в какъв размер. За да може страната ни да посрещне натиск не само на турско-българската, но и на гръцко-българската граница, евродепутатът попита и каква друга помощ се предвижда да бъде предоставена - техническа, експертна, хуманитарна и пр.

Маршрутът през Западните Балкани остава един от основните и най-натоварени миграционни пътища към Европа. В средата на февруари Емил Радев, който е зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, акцентира и върху проблема с използването на фалшиви документи от чуждите граждани, търсещи по-добър живот в ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!