Петър Витанов за европейските мерки в подкрепа на хората и фирмите

След специалната пленарна сесия в Европейския парламент на 26 март, която одобри първите мерки в подкрепа на хората и фирмите, засегнати от коронавируса, говорим с евродепутата и ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.
От него научаваме, че на сесията е прието предложение на Европейската комисия, което ще позволи на страните членки да отправят искания за помощ от Фонда за солидарност на ЕС в борбата с епидемията. По този начин за държавите ще се открие още една възможност за мобилизиране на средства за справяне с кризата.
Комисията е предложила да се разшири обхвата на действие на Фонда за солидарност. До момента той можеше да бъде използван при природни бедствия в държави от ЕС, но с това решение към тях се добавят и големи здравни кризи.
Най-силно засегнатите страни членки ще получат достъп до средства в размер до 800 млн. евро през 2020 г. Решения за отпускане на средства ще бъдат разглеждани във всеки конкретен случай поотделно.
Фондът за солидарност на ЕС е създаден през 2002 г. в отговор на тежки наводнения в Централна Европа. Неговата основна цел е да оказва финансова подкрепа на страни от ЕС, които са връхлетени от природни бедствия.
По досегашните правила фондът подпомагаше възстановителните работи след наводнения, горски пожари, земетресения, бури и засушавания. Епидемии като тази с коронавируса бяха извън обхвата.
Съгласно новите правила ще продължат да се финансират възстановителни операции като поправката на повредена инфраструктура, почистването на засегнати от бедствия райони и осигуряването на временен подслон за хора. В същото време финансиране от фонда ще може да се ползва и за оказване на помощ на населението при здравни кризи и за мерки за овладяване на разпространението на инфекциозни болести.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!