EK предложи временен инструмент SURE за поддържане на заетостта и защита на работещите


В условията на икономическите сътресения и растящата безработица, предизвикани от Ковид -19, Европейската комисия предложи нов инструмент, наречен SURE -  за временна подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредното положение

"Това е европейската солидарност в действие" - обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при представяне на новия европейски инструмент:

"SURE е временен инструмент за поддържане на заетостта и защита на работещите, който  може да смекчи последиците от пандемията.  Той  дава възможност на компаниите да се върнат на пазара с нова сила. Европейската комисия ще предостави заеми на онези държави-членки, които се нуждаят от тях, за да подпомогнат своите схеми за работа с намалено работно време. Можем да осигурим бюджет в размер на 100 милиарда евро за това"  - гарантира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Много предприятия,които изпитват затруднения, са принудени временно да спрат или значително да свият своята дейност и съответно да намалят работното време на служителите си. Схемите за работа с намалено работно време предотвратяват ненужните съкращения и така благодарение на тях временното сътресение няма да окаже по-тежки и дълготрайни отрицателни последствия върху икономиката и трудовия пазар на държавите членки, това е убеждението на Европейската комисия. Кандидати за финансиране по новия инструмент  могат да са както предприятия, така и самоосигуряващи се лица уточнява евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Алиева-Вели - член на бюджетната комсиия в Европейския парламент:

"Целта на инструмента е да се намали загубата на доход и да се намали безработицата, т.е. ако предприятието прилага схема или мярка за намалено работно време, идеята е тези средства, които ще се изплащат по този инструмент да компенсират на работника часовете, за които не е доработил. Така, ако работниците работят шест часа, вместо осем часа, двата часа разлика ще се компенсират именно по този инструмент  SURE."


Новият европейски инструмент може да се прилага паралелно с мярката 60/40 за стимулиране на запазването на заетостта, която българското правителство вече въведе, обясни евродепутатът Атидже Алиева-Вели:

"Разбира се, че инструментът SURE не възпрепятства прилагането на  други мерки, които вече работят. За да се възползват българския бизнес и самоосигуряащите се лица, правителството следва да докаже, че публичните разходи в тази посока за запазване на работата на хората са се увеличили, трябва задължително да се учредят гаранции в ползва на Европейската комисия, да проведе консултации с Комисията, която след това предлага на Съвета на Европа да се вземе решение за одобрение на този финансов инструмент."


и препоръчва:

"Ако има необходимост, ако бизнесът търси такъв тип подпомагане, правителството не трябва да пропуска тази възможност."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!