Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

Снимка: Андрей Слабаков

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков. В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от КОВИД – 19. Конкретните предложения са как да работи арт платформа за актьори, певци, художници, режисьори и писатели, спонсорирани от този фонд, уточни той:

 „Още от началото на март работя по проблема със свободните професионалнисти в областта на културата и изкуството, когато се видя накъде отиват нещата. Виждам се виртуално с депутати, защото ни разпуснаха още през март. Говоря си с координаторите на различни групи, защото в парламента, ако предварително не си си подготвил нещата – нищо няма да се случи. Всички казват нещо трябва да се направи, само че не казват какво е нещото. Искам да се направи един фонд, общоевропейски. Да се раздадат справедливо между държавите, за да се организират арт платформи за всяка една държава, а тя да направи това, което се нарича гарантиран минимум. Да дава някакви пари на хората, които са качили върху тези платформи своя труд. Тези платформи да влязат постепенно в някои пакети на интернет доставчиците срещу символични пари. Хората на изкуството не са просяци и не искат подаяния, а искат да работят.“ 

Хората дълго време няма да преодолеят страха от пандемията и залите ще останат празни до октомври, смята още евродепутатът:

 "Цели структури са спрели да работят. Тя не е само за театрални представления. Там са опери, балети, художници, писатели, тя практически е за всички видове изкуства, за да могат да предлагат нещата, които те са направили. Ще видим дали ще успеем да се преборим. Аз се надявам, че ако до края на месеца нещо тръгне ще е много хубаво, защото е тежка и бюрократична. Един път като тръгне няма спиране. Един такъв фонд има смисъл за много хора. В Европейския съюз са над 3 млн. хората, които са на свободна практика.  Като сложим и другите, които по някакъв начин зависят от тях и работят в тази сфера стават над 10 млн".

 Свободните артисти са първите, които са спрели да работят и вероятно ще са последните, които възобновяват нормалната дейност, посочи Андрей Слабаков.

Повече в репортажа на Свобода Атанасова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!