Ще се превърне ли "пестеливата четворка" в петица?

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Ще се превърне ли "пестеливата четворка" в петица? Това е един от многото въпроси, които си задават анализаторите преди началото на заседанието на Европейския съвет, на което трябва да се обсъди следващата многогодишна финансова рамка. Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания са против общоевропейски дълг, с който да се осигурят средства за възстановяването на Европа от икономическите щети, нанесени от кризата с коронавируса. Тъй като Финландия все по-често се присъединява към общия критичен тон, очакванията са, че и Хелзинки може да сложи прът в каруцата, коментират анализатори. Точно обратното е посланието на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който призова страните - членки да са готови за компромис.
Предложеният от Европейската комисия бюджет е на стойност 1,85 трилиона евро. Част от него е Фондът за възстановяване в размер на 750 милиарда евро. Миналата седмица Шарл Мишел огласи своето предложение след консултации с европейските ръководители. Той е за бюджет от 1,074 трилиона евро. Фондът за възстановяване, който в този вариант остава 750 милиарда евро, не е част от МФР. Противоречията са именно около Фонда. Според предложенията 500 милиарда от него са под формата на грантове, а 250 млрд. като заеми, които трябва да се връщат.
Заседанието на Европейския съвет е първото присъствено от началото на кризата с Ковид-19 насам, а въпреки призивите за споразумение, повечето анализатори са категорични, че в най-добрия случай ще има сближаване на позициите, но не и окончателен консенсус около следващата многогодишна финансова рамка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!